Tiroler ijsmummie blijkt stuk ouder dan verwacht

De volkomen intacte ijsmummie die eind september op de grens tussen Italië en Oostenrijk in het Tiroler hooggebergte werd gevonden, blijkt aanzienlijk ouder dan tot dusver gedacht.

Het lijk is niet 4000 jaar oud, zoals archeologen op grond van de uitrusting van de man (in het bijzonder zijn fraaie bronzen bijl) meenden te mogen concluderen, maar 4650 tot 4850 jaar. Dit blijkt uit de eerste C-14 dateringsgegevens die deze week bekend werden gemaakt door dr. Klaus Oeggl van het Institut für Botanik van de Universität Innsbruck. De datering werd in duplo uitgevoerd op een monster van een gevlochten net van gras dat de man bij zich droeg en dat mogelijk deel uitmaakte van zijn kleding.

De C-14 data die laboratoria in Parijs en in Upsala hebben bepaald (4230 en 4250 vóór "heden', waarbij "heden' staat voor 1950) - zijn gecorrigeerd en vertaald in absolute data volgens een internationaal erkende correctiecurve. De hoeveelheid C-14 die destijds in de atmosfeer gevormd werd, week belangrijk af van die nu, waardoor alle C-14 dateringen vóór circa 2000 jaar geleden aanzienlijk te jong zijn.

De ouderdom van de man plaatst hem eerder aan het eind van de Nieuwe Steentijd dan aan het begin van het bronstijdperk, aldus Oeggl. C-14 dateringen van andere monsters van organische herkomst zijn op het moment gaande. Binnenkort worden de uitkomsten verwacht van de datering van monsters uit de botten en het bindweefsel van de ijsmummie zelf.

Het Institut für Botanik houdt zich behalve met de datering ook bezig met het inventariseren van alle materialen in de bijvondsten van plantaardige herkomst. Een van de vragen die de botanici zich stellen is of kan worden uitgemaakt van welke kant de man kwam - Oostenrijk of Italië.

De Oostenrijkers maken deel uit van een omvangrijk internationaal team dat de man en de bijvondsten onderzoekt. Tot het team behoort ook één Nederlander, de dermatoloog dr. B. Naafs van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de tatoeëringen van de Similaunman.