SPD: Kohl is door de knieën gegaan over Europarlement

BONN, 12 DEC. SPD-voorzitter Björn Engholm betreurt dat de EG-top in Maastricht geen grote stap vooruit heeft gezet op de weg naar democratisering van de Gemeenschap. Hij verwijt kanselier Helmut Kohl vooral dat hij door de knieën is gegaan wat betreft de uitbreiding van de rechten van het Europese Parlement en de voorgenomen uitbreiding van het aantal Duitse Europarlementariërs. Voor Engholm mag de Maastrichtse top niet meer heten dan het begin van een grotere hervorming van de Gemeenschap.

De voorzitter van Duitslands grootste oppositiepartij vindt bovendien dat de EG zich nu snel moet richten op de toetreding van nieuwe (Oosteuropese) leden. Hij werd daarin gisteren bijgevallen door Otto graaf Lambsdorff, de voorzitter van de liberale regeringspartij FDP, die zich erover verbaasde dat in Maastricht gezwegen is over landen die graag willen toetreden als Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije.

Ook na Maastricht is de EG nog ver verwijderd van een gemeenschappelijke buitenlandse en veiligheidspolitiek. Als er morgen weer een crisis als de huidige in Joegolavië ontstaat, dan is de EG nog net zo incapabel om daaraan iets te doen, zelfs over de mogelijkheid van sancties in zo'n geval is niet gesproken, aldus Lambsdorff, die op het terrein van zijn partijgenoot minister Genscher (buitenlandse zaken) doorgaans voorzichtig is.

Veel positiever reageerden de secretarissen-generaal van de CDU en de Beierse CSU, Volker Rühe en Erwin Huber. Rühe meent dat op alle belangrijke terreinen nu een goede richting is gekozen. Volgens Huber is in Maastricht “de grondsteen gelegd voor een Europese politieke gemeenschap op federale basis”.