Spaarbond ontmanteld

ROTTERDAM, 12 DEC. De steun en toeverlaat van de Nederlandse spaarbanken, de Nederlandse Spaarbankbond, is door het grote aantal overnemingen sterk gewijzigd.

Dat is de mening van directeur mr. J.W.H. Offerhaus. Hij spreekt met zijn personeel nieuwe reorganisaties. Na de oorlog waren 250 onafhankelijke spaarbanken aangesloten bij de bond, nu zijn er nog 17 over. Wanneer de voorgenomen overneming door de Verenigde Spaarbank van de Nutsspaarbank doorgaat zijn het er nog 16. “Ik verwacht zeker niet dat het de laatste stap is in het concentratieproces”, aldus Offerhaus.

Vroeger was de Spaarbankbond niet alleen de belangenvereniging voor de spaarders, maar mocht de bond van De Nederlandsche Bank de spaarbanken controleren. Enkele jaren geleden werkten bij de bond nog circa 200 mensen, nu heeft Offerhaus nog 40 medewerkers in dienst.

Offerhaus: “De marketing, de public relations en de publiciteit doen de spaarbanken nu zelf”. In het bestuur zijn nog twee grotere tegenwichten voor de Verenigde Spaarbank: de Haagse Algemene Spaarbank en de Bossche Spaarbanken Holding.