Rawhide!

City Slickers. Regie: Ron Underwood. Met: Billy Crystal, Bruno Kirby, Daniel Stern. In 15 theaters.

Nu het iets oudere publiek althans in Amerika weer de weg naar de bioscoop terugvindt, zijn de midlife-crisis en bijbehorende symptomen als heimwee naar een jeugd vol avontuur, huwelijksdilemma's en angst voor stagnatie van carrière dankbare onderwerpen voor Hollywoodkomedies. De ster van een van die films (When Harry Met Sally), Billy Crystal, produceerde een op zijn maat gesneden nieuw exemplaar, geschreven door de auteurs van een andere dertigers-komedie, Parenthood.

In City Slickers speelt Crystal een verkoper van reclametijd op de radio, die op zijn 39ste verjaardag besluit eens iets te ondernemen waardoor zijn zoon weer trots op hem kan zijn. Samen met twee even gefrustreerde vrienden schrijft hij in op een western-vakantie. Voor een gepeperde entreeprijs krijgt een handvol stadsmensen onderricht in paardrijden, lassowerpen en veedrijven, waarna de nieuwbakken cowboys onder begeleiding van een oude rot in het vak (Jack Palance) een echte kudde door prairie en gebergte mogen leiden.

Er gaat het een en ander mis, de professionals laten het afweten en de amateur-cowboys komen voor grote beproevingen te staan, die ze mede door de hechtheid van hun vriendschap tot een goed einde weten te brengen. Zelfrespect wordt herwonnen, mannenkameraadschap blijkt het hoogste goed, maar staat uiteindelijk ten dienste van een herboren gezinsleven.

Dean Semler, de cameraman van Dances with Wolves, wist de kolkende rivieren, droge woestijnen en rennende runderen naar verwachting in beeld te brengen, maar als western verwijst City Slickers toch voornamelijk naar de overzichtelijke wereld van de tv-series Bonanza en Rawhide, waarvan onze helden de herkenningsmelodieën ook zingen en fluiten onder het werk. Regisseur Ron Underwood, bekend geworden door de griezelwestern Tremors, kan beter uit de voeten met de bittere humor in de soms verbazend scherp en herkenbaar geschreven dialogen.

Veel heeft het allemaal niet om het lijf; City Slickers is een vakantiefilm, die net iets meer biedt dan het uitsluitend voor de allerjeugdigsten geschreven standaard-kerstamusement.

    • Hans Beerekamp