Parijse servetten in genummerde kastjes

Chartier Rue du Faubour-Montmartre 7, dag tot 21u30. Inl 09-3314 7708629. Vagenende Boulevard Saint Germain 142, dag tot 01u. Inl 09-33143266818. Le Train Bleu Gare de Lyon, Boulevard Diderot 20, dag tot 22u. Inl 09-3314 3430906. Mollard Rue Saint-Lazare 113, dag tot 01u. Inl 09-3314 3875022. Gallopin Rue Notre-Dame-des -Victoires 40. Ma t-m vr tot 23u. Inl 09-3314 2364538. Chez Julien Rue du Faubourg-Saint-Denis 16, dag tot 01u30. Inl 09-3314 7701206.

Parijs telt een groot aantal brasserieën, bistro's en restaurants uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, met spectaculaire interieurs in art nouveau- of art déco-stijl. Sommige werden gebouwd of verfraaid om de bezoekers van de wereldtentoonstellingen van 1889 en 1900 feestelijk te ontvangen, andere zijn simpele buurtrestaurants, maar al deze eetgelegenheden getuigen van de formidabele "art de vivre' die Parijs tijdens de Belle Époque en de Années Folles kende. Om te voorkomen dat al te ondernemende restauranthouders wanstaltige vernieuwingen zouden aanbrengen, werden de meest unieke exemplaren onder Monumentenzorg geplaatst. Een aantal daarvan, zoals La Coupole op de Boulevard du Montparnasse 102, Bofinger in de Rue de la Bastille 3, Lipp op de Boulevard Saint-Germain 151, Le Vaudeville in de Rue Vivienne 29 en Terminus Nord in de Rue Dunkerque 23 is bij de meeste Parijzenaars en toeristen bekend. Maar dat zijn niet de enige.

Alles bleef bij het oude in het grote volksrestaurant Chartier in de Rue de Faubourg-Montmartre: niet alleen het mooie sobere decor uit 1892 met spiegels, lambrizeringen, stucwerk, de grote glazen overkapping, koperen kapstokken, genummerde kastjes voor de servetten van de voormalige gasten, maar ook de billijke prijzen. De rekening voor een maaltijd overschrijdt maar zelden de zeventig franc. De clientèle maakt deze zelf op en noteert haar op de papieren tafelkleedjes. Het is hier gebruikelijk om aan de omringende gasten te vragen wat zij die dag erg lekker vonden.

In 1902 openden de gebroeders Chartier een tweede "bouillon' op de Boulevard Saint-Germain, die nu de naam van de nieuwe (1920) eigenaar Vagenende draagt. Ook deze schitterende brasserie, met een typisch art nouveau-decor van nouille-lambrizeringen, koperwerk, beschilderde glaspasta en keramiek, bleef in de oorspronkelijke staat. Je eet hier sinds kort weer goed, voor ongeveer 200 franc à la carte, of 128 franc voor een menu.

Verguld stucwerk, theatrale draperieën, blinkend koperwerk en grote fresco's van Franse steden (die vanuit dit station te bereiken zijn), zijn het overweldigende decor van Le Train Bleu in het Gare de Lyon, de lyrische getuigenis van de "architecture officielle' van 1900. Maar de keuken is niet bijzonder en veel te duur. Het is dan ook aan te raden van het decor te genieten vanuit de gerieflijke Big Band-bar, in dezelfde ruimte.

Een rijk art-nouveau-decor heeft ook de Brasserie Mollard, tegenover het Gare Saint Lazare. In deze weelderige bonbondoos, die in 1895 werd ingericht door de architect Edouard Niermans met gouden mozaïeken, cabochons, schilderingen "à la Mucha' en zeldzame soorten marmer, gaat het ouderwets en degelijk toe. Vooral de oesters en andere schaaldieren zijn hier lekker. Je kunt er ook theedrinken na een middag boodschappen doen in de nabije Galeries Lafayettes en Le Printemps.

Dynamische beursagenten en journalisten van de AFP (Agence France-Presse) wisselen de laatste berichten over koersen en wereldnieuws uit in Gallopin (1876), pal naast de beurs. In deze kleine brasserie met strenge, Victoriaanse lambrizeringen, spiegels en een mooie bar, heerst tijdens de lunch bedrijvigheid, maar 's avonds waant men zich er in een provinciaal museum.

De brasserie Chez Julien, een waar juweeltje van de Belle Epoque, werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Mucha inspireerde Trézel voor zijn mooie allegorische schilderingen die de vier seizoenen uitbeelden. De gekleurde glazen en albasten dakramen werden ontworpen door de vader van Bernard Buffet en de bar door Majorelle. Je kunt hier heel feestelijk dineren (voor ongeveer 200 franc) tot laat in de nacht (01u30), maar de nostalgische sfeer zoals je die nog bij Chartier aantreft, verdween toen de handige Jean-Paul Bucher van de keten Flo deze brasserie in 1975 onder zijn hoede nam.

    • Hadewych Bouvard