Op schoot

Een avontuur met een staartje: Fievel in het Wilde Westen. Regie: Phil Nibbelink & Simon Wells. Met de stemmen van Floris Hakvoort, Simone Kleinsma, Mimi Kok, Sacco van der Made e.a. In 50 theaters.

Steven Spielberg begon uit nostalgie naar de fameuze Disney-films met het produceren van "klassieke animatie'. Het eerste resultaat was het inderdaad betoverende An American Tail, over het muisje Fievel Mousekewitz die met zijn vader, moeder en zusje Rusland ontvluchtte vanwege de kattenpogroms. Ze gingen naar Amerika, want daar zouden geen katten zijn en daar, zo wisten ze zeker, waren de straten geplaveid met kaas.

Fievel in het Wilde Westen heet het vervolg op deze film en de titel verraadt al wat er mis ging. Spielberg streeft naar de ouderwetse tekenfilm voor het hele gezin, maar hield het te klassiek: alleen vader, moeder, oma en opa zullen zich iets voorstellen bij "het Wilde Westen'. Dat geen kind de honden-sheriff Wylie Burp zal associëren met de legendarische Wyatt Earp is geen ramp, maar onoplosbaar is dat de kinderverbeelding allang niet meer vervuld is van cowboys en Indianen.

Nog afgezien van die denkfout voldoet Fievel in het Wilde Westen zo weinig dat de geslaagde Nederlandse nasynchronisatie vergooid lijkt: de animatietechniek is weinig inventief en mist de ouderwetse Disney-aandacht voor details, het tempo ligt zo hoog dat het verhaalverloop nauwelijks te volgen valt en er is van begin tot eind zo'n overdaad aan dreiging en geweld dat jongere kinderen alleen diep weggedoken op een schoot de film kunnen verdragen.

    • Joyce Roodnat