Omsingeling Aung San Suu Kyi

RANGOON-OSLO, 12 DEC. Honderden zwaarbewapende Birmese militairen hebben vandaag het huis van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi omsingeld. De oppositieleidster, die sinds juli 1989 onder huisarrest staat in haar woning in Rangoon, werd tot nu toe door ongeveer tien militairen in de gaten gehouden, maar volgens ooggetuigen bevinden zich nu ten minste 300 soldaten rondom haar huis.

De actie van het militaire bewind volgt op twee dagen van onrust. Studenten hadden op verscheidene instellingen betoogd voor vrijlatig van Suu Kyi en voor het respecteren van de mensenrechten door de junta. Alle onderwijsinstellingen werden gisteren door de autoriteiten gesloten. Het leger heeft, met het bajonet op het geweer, prikkeldraadversperringen opgeworpen rond de universiteit van Rangoon. Verscheidene studenten zijn opgepakt en de campus is ontruimd en afgegrendeld.

De aanleiding voor de golf van protesten was de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, dinsdag in Oslo, aan de familie van Aung San Suu Kyi. De politica kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen; het bewind had haar in dat geval niet opnieuw tot Birma toegelaten.

Waarnemers zijn verrast door de betogingen. In de zomer van 1988 was Birma, dat sinds 1962 een harde militaire dictatuur kent, het toneel van een ware volksopstand, die even leek te slagen. In september 1988 sloeg het leger de opstand echter genadeloos neer ten koste van enige duizenden doden en sindsdien hebben weinig Birmezen het nog aangedurfd openlijk te protesteren tegen de onderdrukking.

In mei van het vorig jaar schreef de militaire leider, Saw Maung, vrije verkiezingen uit, die met grote meerderheid werden gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). De militairen verklaarden de uitslag naderhand ongeldig en er veranderde niets aan de feitelijke dictatuur in het land. De beloofde overdracht aan een burgerregering bleef achterwege.

Intussen heeft de Noorse regering een opmerkelijke stap gezet met de stille erkenning, gisteren, van de niet bestaande Birmese burgerregering. Een woordvoerder van het Noorse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat Oslo hiermee de democratie in Birma een steun in de rug wil geven en hoopt dat Aung San Suu Kyi zal worden vrijgelaten. “Wij erkennen dat de Democratische Alliantie van Birma (de coalitie waartoe de NLD behoort) de wettige vertegenwoordiger van het volk is”, aldus de woordvoerder. De betrekkingen met de officiële regering in Rangoon worden overigens niet verbroken.

(AP, Reuter)