Nu geen Jihad tegen Israel

DAKAR, 12 DEC. De topbijeenkomst in de Senegalese hoofdstad Dakar van de Islamitische Conferentie Organisatie (ICO) is gisteren geëindigd met een verklaring waarin voor het eerst sinds tien jaar geen melding werd gemaakt van de noodzaak van een Jihad, islamitische oorlog, tegen Israel. De aanwezigen stoorden zich niet aan het felle verzet hiertegen van PLO-leider Yasser Arafat.

Volgens de meerderheid was een verwijzing naar een Jihad niet van toepassing op een tijdstip waarop rechtstreekse vredesonderhandelingen met Israel aan de gang zijn. “We hadden het gevoel dat de verklaring van Dakar moest passen in de huidige internationale context”, zei de Senegalese minister van buitenlandse zaken, Djibo Ka.

De slotverklaring bevatte voorts een scherpe veroordeling van terrorisme, dat “een inbreuk vormt op de leer van de glorieuze islamitische godsdienst”. Tegelijk besloten de deelnemers elke bedreiging van een lidstaat te zien als een aanval op de internationale vrede en veiligheid. Deze passages konden worden beschouwd als een poging zowel het Westen tevreden te stellen, dat Libië beschuldigt van betrokkenheid bij de aanslagen op twee passagiersvliegtuigen, als Libië, dat Westerse gewapende sancties vreest. (Reuter, AFP)