Lucas Buit begint sterk op open NK squash Amsterdam

AMSTERDAM, 12 DEC. Voor Lucas Buit is de 29ste editie van de Open Nederlandse Squashkampioenschappen,één van de zeven met 100.000 dollar gedoteerde squashtoernooien op de wereld, inmiddels al meer dan geslaagd. De 24-jarige Nederlander, net in de top-100 van de wereld terug te vinden, drong via de kwalificaties door tot het hoofdtoernooi en won daarin overtuigend in drie games van de Duitser Jochen Arndt.

Nederlands kampioen Raymond Scheffer verweerde zich voortreffelijk tegen de als eerste geplaatste Pakistaan Jansher Khan, maar kon in de vijfde game net niet voor de tweede grote verrassing van de dag zorgen. Eerder schakelde de Engelsman Paul Gregory wel verrassend titelverdediger Adrian Davies uit Wales uit.

Lucas Buit ontliep in de eerste ronde de als dertiende geplaatste Mir Zaman Gul, omdat die gistermiddag niet met een vlucht uit Karachi op Schiphol aankwam. Geheel onverwacht was het wegblijven van de Pakistaan niet. De internationale bond voor profsquashers (ISPA) schorste Gul en zijn landgenoot Zarak Jahan Khan vorige week voor twee jaar, wegens diefstal van sportkleding en rackets bij een toernooi in het Duitse Kiel in november. De straf voor het tweetal gaat op 1 januari in.

Raymond Scheffer, nummer 48 op de wereldranglijst en via een wildcard geplaatst voor dit toernooi, had minder geluk met de loting. Toch toonde hij zich ondanks het verlies tegen Jansher Khan tevreden. “Ik ben door mijn plaats in het hoofdtoernooi toch gestegen tot in de top veertig. Met winst op Khan was ik misschien zelfs wel tien plaatsen hoger gekomen. Ik geloof, dat ik volgend seizoen de top twintig kan halen. Maar dan moet ik natuurlijk niet te vaak tegen Jansher Khan loten in de eerste ronde”, zei Scheffer. Hij verklaarde in de training bijtijds gas terug te hebben genomen, om in Amsterdam te kunnen presteren. Tegen de nummer één van de wereld en winnaar van de Dutch Open in het Kurhaus (1989) reikte hij maar net niet ver genoeg.

Jansher, door velen de fitste speler van het circuit genoemd, klaagde na afloop van de lange partij tegen Scheffer over jetlag en vermoeidheid. In de laatste game beperkte hij zich tot het in het spel houden van het balletje. Die tactiek was overigens afdoende. Via 15-11 15-6 9-15 13-15 15-7 behield de favoriet uitzicht op de Beurs van Berlage, waar vrijdag de kwartfinales worden afgewerkt. In het gebouw op het Amsterdamse Damrak is gisteren een speciaal daarvoor vervaardigde baan met glazen kooi geplaatst. De eerste ronden van het toernooi worden in het hoofdstedelijke sportcentrum Squash City gehouden.

Hugoline van Hoorn slaagde er niet in zich bij de laatste acht in het vrouwentoernooi te scharen. De Engelse Martine le Moignan, nummer zes op de wereldranglijst liet zich in tegenstelling tot haar landgenote Lucy Soutter niet verrassen door de aankomend beroepsspeelster uit Eindhoven.