Koers Unilever en Akzo hoger, Norit en VHS kelderen

AMSTERDAM, 12 DEC. Professionele koopjesjagers trokken de handel op de Amsterdamse effectenbeurs vandaag na een aantal zwakke dagen weer enigszins uit het slop. Op een hogere maar nog steeds erg rustige beurs kelderden VHS en Norit en lagen Akzo en Unilever er sterk bij.

AMSTERDAM Het herstel van de beurs in Tokio, het iets hoger slot op Wall Street en de hogere opening in Londen stuurden de Amsterdamse beurs vanmorgen de goede kant op. De aandelenkoersen openden over een breed front hoger, ondanks de nog steeds zwakke dollar. De EOE-index noteerde om 13.00 uur 1,26 punt hoger op 270,14 punten.

Philips was een van de fondsen waarop koopjesjagers vandaag aasden. De koers van de electronikafabrikant is de afgelopen weken flink gedaald na een nazomerse, wekenlang durende Philips-euforie die uiteidelijk uitmondde in een hoogste jaarkoers van 37,70 gulden op 5 september. Gisteren verloor Philips een gulden en sloot op 29,10 gulden. Vandaag klom Philips een dubbeltje terug tot 29,20 gulden.

Een beurshandelaar wees vanmorgen op een grote verkoper uit Londen die recentelijk veel stukken Philips aan de markt had gebracht. Volgens beursanalisten bestaat er bij beleggers momenteel grote zorg dat de recessie in de VS en de daaruit voortvloeiende teruglopende consumentenvraag Philips parten gaan spelen. Vooral de flinke investeringen in de nieuwe produktenlijn van het Eindhovense concern zou daardoor veel minder opleveren dan oorspronkelijk begroot.

Bij de overige internationals lag vooral Akzo goed in de markt na het bericht van gisteren dat de winst in 1991 iets lager zal zijn dan de 727 miljoen gulden van 1990. Eerder was uitgegaan van een winstdaling met 10 procent. Het chemiefonds noteerde aan het begin van de middag twee gulden hoger op 126,20 gulden. Unilever, dat gisteren een gulden won op 172,60 gulden, trok vandaag nog eens twee kwartjes aan. Koninklijke Olie blijft er zwak bij liggen en moest vandaag twee kwartjes inleveren op 139,30.

Met ingang van vandaag heeft de Vereniging voor de Effectenhandel de officiële notering van het vastgoedfonds VHS geschorst. Het fonds zal nu worden verhandeld bij de niet-officiëel genoteerde parallelmarktfondsen, beter bekend als "het strafbankje' van de beurs.

Op het Beursplein kelderde de notering van VHS vanmorgen tot een laagste punt van zeven dubbeltjes. De laatste gedane koers die vorige week vrijdag werd opgemaakt, was 2,10 gulden. Tot nu toe kon deze week nog niet in stukken VHS worden gehandeld. Omstreeks het middaguur was de koers van VHS, dat nu een speelbal van speculatieve beleggers is geworden, gestegen tot 1,40 gulden.

Gisteren werd bekend dat VHS door de Nederlandsche Bank onder curatele is gesteld van twee zogeheten stille curatoren in verband met de interne problemen van de vennootschap op bestuurlijk en financieel vlak. Door liquiditeitsproblemen al twee maal surséance van betaling te hebben willen aanvragen maar dat is geblokkeerd door de grootaandeelhouder R&R Group of companies.

Een andere fikse daler op de beurs was koolstoffabrikant Norit die bekend maakte dat haar resultaten over het tweede halfjaar onder zware druk staan. De koers van Norit daalde vandaag 5,10 gulden tot 22,60 gulden, een koersval van ruim 18 procent.

De netto winst zal volgens Norit voor geheel 1991 circa 60 procent lager uitkomen dan de winst in 1990. Vorig jaar boekte Norit nog een winst van 26,3 miljoen gulden. Hoewel de resultaten over 1991 zeer tegenvallend zullen zijn, denkt de directie van Norit dat in 1992 een licht herstel te zien zal zijn.

NEW YORK Ondanks de invloed van enkele negatieve factoren sloten de aandelenkoersen op Wall Street gisteren toch iets hoger na een turbulente handelssessie. Onzekerheid over de toestand van de VS economie zorgt ervoor dat veel beleggers voorlopig een afwachtende houding aannemen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 1,56 punt hoger op 2.865,38 punten.

LONDEN De aandelekoersen in Londen openden vanmorgen hoger en bouwden de koerswinst in de loop van de morgen over een breed front uit. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 11,8 punten lager sloot op 2.380,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 13,2 punten hoger.

FRANKFURT Na aanvankelijk hogere openingkoersen veroorzaakte zorg over de toestand in de voormalige Sovjet-Unie en het erg lage volume voor druk op de aandelenkoersen in Frankfurt. Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 7,52 punten lager sloot op 1.543,59 punten, noteerde omstreeks het middaguur 1,85 punten lager.

TOKIO Winstnemingen zorgden ervoor dat de aandelenkoersen in Tokio na vijf dagen daling eindelijk weer hoger sloten. Maar handelaren wezen op het grote aantal beleggers dat zich in de loop van de dag terugtrok uit angst voor de expiratie van de futures op vrijdag. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 209,67 punten hoger op 21.712,57 punten.