Kleeftablet met superlijm voor lange werking

Aan de Universiteit van Gent is een tablet ontwikkeld dat zich vastzet op de mucosa (het slijmvlies) in de mondhoek boven de hoektanden en daar tien uur blijft zitten, tot het geneesmiddel helemaal is vrijgekomen.

Zelfs tijdens het eten of het drinken van liters cola blijft deze comprimé "een rots in de branding'. Het geheim is een superlijm, samengesteld uit een natuurlijk en een synthetisch polymeer: 95 procent thermisch gemodificeerd zetmeel en vijf procent polyacrylzuur. Deze laatste component vertraagt de eroderende werking van het zetmeel. De combinatie heeft volgens onderzoeker Stefan Bouckaert van het laboratorium voor farmaceutische technologie een aantal bijzondere eigenschappen. zij hecht zich stevig vast en irrireert niet. Al geruime tijd bestaan er "orale gels' voor de bestrijding van schimmelinfecties in de mond, maar die hebben als nadeel dat zij onaangenaam smaken en hun werking verliezen als zij worden ingeslikt. Er zijn al wel polymeren die drie tot vier uur in de mond blijven, maar dat is voor sommige geneesmiddelen niet toereikend. Bouckaert wil nog onderzoeken of de combinatie werkt bij extreem lage speekselhoeveelheden, omdat het speekselniveau zelfs bij gezonde mensen sterk kan variëren. Ook wordt nagegaan waar het tablet het beste kan worden geplaatst, boven de hoektand of tegen de wang. Het tablet zou een alternatief kunnen zijn voor zetpillen (die in de aarsopening worden gebracht) of injecties. Ook lijkt het tablet bij uitstek geschikt voor de bestrijding van vaginale infecties en het gedoseerd toedienen van morfine.

    • Jan Libbenga