Jean Penders kandidaat als voorzitter van EVP-fractie

STRAATSBURG, 12 DEC. Jean Penders, leider van de CDA-delegatie in het Europees parlement, is kandidaat voor het voorzitterschap van de christen-democratische fractie (EVP) in dat parlement.

Deze functie wordt in januari 1992 vacant als de huidige fractievoorzitter, Egon Klepsch (CDU), wordt gekozen tot voorzitter van het Europese parlement.

Penders is lid van het Europese parlement sinds 1979, en maakt deel uit van de Politieke Commissie. Hij is voor de EVP-fractie woordvoerder voor buitenlands beleid en veiligheidsvraagstukken.

De kandidatuur van Penders heeft slechts kans als Klepsch ook daadwerkelijk wordt gekozen tijdens de komende januari-zitting van het Europese parlement in Straatsburg. Twee jaar geleden werd de Spaanse socialist Enrique Baron Crespo tot voorzitter gekozen, met steun van de christen-democraten. Zij gingen er daarbij van uit dat de socialistische fractie, de grootste in het parlement, deze keer steun zou geven aan de EVP-kandidaat, Egon Klepsch.

De vraag of dit akkoord tussen socialisten en christen-democraten ook wordt uitgevoerd, hangt mede af van andere kandidaten voor het voorzitterschap.