Israels vraaggesprek met sjeik Obeid "heeft averechts effect'

TEL AVIV, 12 DEC. Het deze week door de Israelische staatstelevisie uitgezonden vraaggesprek met de uit Zuid-Libanon ontvoerde sjeik Ahmed Karim Obeid, heeft volgens radio Israel op de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah een averechts effect gehad. Israel liet de sjeik aan het woord in de hoop dat dit een uitwisseling met de Israelische navigator Ron Arad zou bespoedigen.

Volgens radio Israel is de sjeik in het vraaggesprek bij de Hezbollah-leiders in Libanon als een zacht eitje overgekomen. Tijdens bijeenkomsten van Hezbollah in Zuid-Libanon hebben leiders van deze organisatie verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van sjeik Obeid dat hij in Israelische gevangenschap modern Hebreeuws, Ivriet, heeft geleerd. Ze hadden niet verwacht dat hij zich zo laf zou gedragen, zeiden ze. Mede daarom zouden ze hun belangstelling voor zijn vrijlating hebben verloren. Volgens de verslaggever van radio Israel hebben de Israelische autoriteiten met het vrijgeven van het vraaggesprek blijk gegeven geen notie te hebben van de psychologie van Hezbollah.

Hezbollah heeft in ieder geval duidelijk laten blijken niets met Israel te maken te willen hebben. De al twee weken geleden door Israel naar Hezbollah verzonden cassette met een opname van het vraaggesprek met sjeik Obeid is volgens Hezbollah-woordvoerders nooit bij hen aangekomen omdat zij naar hun zeggen “nooit iets van Israel aannemen”.