Honecker vlucht naar ambassade

MOSKOU-BONN, 12 DEC. De voormalige Oostduitse leider Erich Honecker heeft gisteren zijn toevlucht gezocht in de Chileense ambassade in Moskou nadat hij te horen had gekregen van de Russische regering dat hij uiterlijk vrijdag het land moest verlaten. Indien de 79-jarige Honecker deze waarschuwing naast zich neer zou leggen, zou hij aan Duitsland worden uitgeleverd.

Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken in Bonn maakte vanmorgen bekend dat het overleg voert met de ambassadeurs van de Sovjet-Unie en Chili over de ontstane toestand. Het heeft de Chilenen verzocht Honecker niet in Chili toe te laten.

Bonn heeft Moskou al herhaaldelijk verzocht om Honeckers uitlevering met de bedoeling hem na terugkeer te berechten wegens zijn rol bij het zogeheten "schietbevel', het bevel aan grenstroepen om Oostduitsers die illegaal de grens tussen Oost- en West-Duitsland probeerden over te steken dood te schieten. Meer dan 200 mensen werden op deze manier aan de grens gedood.

Rusland kondigde al in november aan dat Honecker zou worden uitgeleverd aan Duitsland, maar Sovjet-president Michail Gorbatsjov verzette zich hier met succes tegen. Sovjet-functionarissen zeiden dat ze de morele plicht hadden om Honecker in bescherming te nemen. In maart van dit jaar werd Honecker in het geheim door de Sovjet-autoriteiten naar de Sovjet-Unie overgebracht.

De Russische president, Boris Jeltsin, suggereerde begin deze maand dat Honecker naar Chili zou kunnen vertrekken. De Chileense autoriteiten hebben gezegd dat Honecker slechts welkom is mits hij over een geldig Duits paspoort beschikt. De Duitse regering wil hem dit niet geven. Honeckers vrouw Margot kreeg eerder dit jaar wel een paspoort om hun dochter in Chili op te zoeken. Het afgelopen weekeinde bood het afgescheiden republiekje Tsjetsjeno-Ingoesetië Honecker asiel aan. (AFP, AP)