Hagemeyer-concern stoot fietsfabriek Hadee af naar Atag

ROTTERDAM, 12 DEC. Atag, producent van keukenapparatuur, sanitair en fietsen, wil dochteronderneming Hadee van de Naardense handelsonderneming Hagemeyer overnemen. Dat hebben beide ondernemingen vandaag bekendgemaakt.

Hadee, gevestigd in Kesteren, ontwerpt en verkoopt vooral kinder- en jeugdfietsen onder de merknaam Loeki. De ondernemingen verwachten dat de transactie begin volgend jaar wordt afgerond.

Hadee maakt al sinds 1962 onderdeel uit van het Hagemeyer-concern. De voorgenomen desinvestering houdt verband met de wens van Hagemeyer om zich te richten op een aantal geselecteerde kernactiviteiten.

Bij Hadee werken twintig personen aan een jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljoen gulden. De fietsenmaker gaat als zelfstandig bedrijf bij Atag deel uitmaken van de tweewielerdivisie die onder meer de merken Batavus (Nederland), Dawes Cycles (Groot-Brittannië) en Mercier (Frankrijk) herbergt.

Over de eerste negen maanden van dit jaar behaalde Atag, gevestigd in Ulft, een omzetstijging van 8,7 procent tot 362 miljoen gulden. De winst voor belastingen steeg met 13,3 procent tot 19,7 miljoen. Voor geheel 1991 verwacht de directie een stijging van de winst ten opzichte van het voorgaande jaar van ongeveer 15 procent. Eerder dit jaar nam Atag fietsenfabriek Mercier-France Loire over en de Deense fabrikant van badkamer- en keukenkranen CN Borma.

Hagemeyer, voor zestig procent in handen van First Pacific in Hong Kong, boekte in de eerste helft van dit jaar een winststijging van 26,4 procent tot 33,6 miljoen, vergeleken met de resultaten van vorig jaar. De omzet steeg in de eerste zes maanden tot 1,25 miljard gulden.