Haarhuis alleen op de tennisbaan niet als vip behandeld

MÜNCHEN, 12 DEC. Paul Haarhuis had gisteren in de Olympiahalle van München de beschikking over een eigen kleedkamer, verbaasde zich er weliswaar over dat er geen handdoeken lagen, maar werd verder met alle egards, als een vip, behandeld. Een limousine met eigen chauffeur is voor een Nederlandse tennisser in het hectische toernooien-circuit geen gebruik. Doorgaans alleen bestemd voor de absolute coryfeeen in het proftennis. Maar zo worden de deelnemers die deze week aan de Grand Slam Cup meedoen door de ITF zonder uitzondering beschouwd.

Op het snelle supreme court in München, waarop hij zich bij voorbaat weinig kansen toedichtte, werd Haarhuis echter wat minder vriendelijk bejegend. David Wheaton, de service-volleyspecialist uit Minneapolis, was binnen anderhalf uur met hem klaar. De setcijfers 1-6, 6-3, 6-2 spraken voldoende over de kansloze wedstrijd die de Nederlander afwerkte tegen Wheaton, die de eerste set nog vier dubbele fouten sloeg, slechts één ace produceerde, maar daarna in zijn spel kwam en de Brabander kansloos in het defensief drong.

100.000 dollar rijker maakte Haarhuis echter allesbehalve een verslagen indruk na afloop. Het bedrag staat ook wel in schril contrast tot de 750 gulden die Haarhuis had kunnen verdienen wanneer hij deze week in de eerste ronde was uitgeschakeld in de Nederlandse Masters. Wanneer Krajicek of Siemerink dat toernooi in Amsterdam wint wordt hij als nummer één gepasseerd op de Nederlandse ranglijst en moet Haarhuis bij de sponsor van de KNLTB zijn Audi inleveren. Vervelend voor zijn vader omdat die gebruik maakt van de wagen.

Over de wedstrijd zelf was Haarhuis vlug uitgepraat. Hij sloeg op de snelle baan weliswaar 18 aces (Wheaton 6), maar wel op de verkeerde momenten. Twee keer produceerde Haarhuis drie aces in één game om een 40-0 achterstand op eigen service weg te werken. Maar Wheaton steunt niet alleen op een sterke service en volley. Hij kan ook de rally's aan. Zeker op snelle banen. Op Wimbledon haalde hij dit jaar de halve finale, op de US Open de laatste zestien. Haarhuis: “Het gaat zo snel op deze baan dat je niet in je ritme komt. Ik was ook bang om voluit te slaan uit vrees dat de ballen eruit zouden vliegen. Ik kwam niet in mijn spel tegen hem. Maar al had ik hier mijn slechtste wedstrijd van het jaar gespeeld, ik had graag van hem willen winnen.”

De mogelijkheid dat Haarhuis nog een keer de gelegenheid krijgt zich op dit niveau te manifesteren is echter gering omdat hij volgend jaar in ieder geval Wimbledon laat schieten. Spelen op gras past in 1992 niet in het programma dat hij met zijn trainer Henk van Hulst heeft opgesteld.

De Nederlander is genomineerd voor de Olympische Spelen in Barcelona hoewel hij daar gisteren zelf niet eens van op de hoogte bleek. Haarhuis: “Ik heb wel een brief van het NOC ontvangen, maar Schapers vertelde me dat hij die ook had gekregen. Dus ging ik er vooralsnog niet van uit dat ik naar de Spelen zou gaan. Maar als ik in Barcelona tennis ga ik na Parijs (Roland Garros) wat langer door op gravel. Dan laat ik Wimbledon schieten. Want goed presteren op de Spelen is altijd een droomwens geweest van me. Hoewel tennis geen sport met traditie is op de Spelen en ten opzichte van atletiek en turnen weinig voorstelt. Maar ik zit altijd aan de televisie gekluisterd. De kans Carl Lewis in werkelijkheid eens een 100 meter te zien lopen lijkt me fantastisch.”

Gisteren keek de Nederlander tevreden terug op het tennisseizoen dat hij heeft afgesloten met een 37ste plaats op de wereldranglijst. Naast drie toernooizeges in het dubbelspel met Koevermans, Davids en Eltingh, vormden de halve finale in Rotterdam en het bereiken van de laatste acht op Flushing Meadow de hoogtepunten in de singles. Haarhuis heeft in 1991 officieel 312.082 dollar verdiend, het prijzengeld in de Grand Slam Cup niet eens meegerekend. Het duidt op een extreem goed jaar voor de Nederlander die in zijn hele loopbaan 632.744 dollar heeft opgestreken en tegenwoordig een ranking heeft die er in resulteert dat hij via zijn bureau Advantage voldoende sponsors kan vinden. Gisteren speelde Haarhuis voor het laatst met Hema op de borst. Op de Australian Open in januari is die sponsor vervangen door Lotto.

Niettemin noemt Haarhuis zich een modale tennisser in het profciruit. Daarmee legitimeert hij ook zijn deelname in München. “Wat maakt het uit als een spelertje als ik protesteert tegen dit extreme prijzengeld. Als ik niet kom, nemen ze gewoon Sanchez of een andere onbekende grootheid. Ik vind het een eer hier te spelen. Een waardering voor de prestaties die ik dit jaar heb geleverd. Ik zou zo voor nog zo'n seizoen als dit jaar tekenen.”

Dat de topspelers de Grand Slam Cup nauwelijks serieus lijken te nemen en alleen interessant vinden voor hun bankrekening wil er bij Haarhuis niet in. Maar Boris Becker noemt hij hypocriet. “Becker is echt schijnheilig. Als hij een gebaar stelt door niet te komen dan haalt dat overal ter wereld alle media. Niet wanneer ik wegblijf. Ik ken Becker wat beter. Dat hij hier een verkoudheidje suggereert om niet te hoeven spelen vind ik zwak. Hij is gewoon bang om af te gaan tegen Krickstein en zegt vervolgens af. Ik ken hem toch. Tegen mij doet hij op de US Open ook een band om zijn knie om aan te geven dat hij geblesseerd is. Tegen Woodbridge deed hij in hetzelfde toernooi een band om zijn knie in de tweede set. Toen stond hij achter. Vervolgens haalt hij hem er weer af in de vijfde set. Toen hij voorstond.”

    • Marc Serné