EG-waarnemers: erkenning van Kroatië houdt risico's in

LJUBLJANA, 12 DEC. Erkenning van Kroatië kan leiden tot intensivering van de gevechten, en tot uitbreiding van het conflict naar de deelrepubliek Bosnië-Herzegovina.

Dat heeft een woordvoerder van de EG-waarnemers in Joegoslavië gisteren gezegd. Bosnië is tot nu gevrijwaard van gevechten, maar wordt algemeen beschouwd als een mogelijk strijdtoneel, door de gespannen verhouding tussen moslims en Kroaten enerzijds en de Serviërs anderzijds.

Westerse diplomaten in Belgrado zijn om de zelfde redenen terughoudend over de erkenning van Kroatië. Zij maken echter een onderscheid tussen de erkenning van Slovenië en van Kroatië. “In tegenstelling tot Kroatië heerst in Slovenië vrede”, aldus een Europese diplomaat. Die republiek functioneert in feite al als een onafhankelijke staat.” Duitsland en Italië hebben laten weten Kroatië en Slovenië nog vóór kerstmis te zullen erkennen.

De Joegoslavische minister van buitenlandse zaken, Budimir Loncar, is gisteren afgetreden. De afgelopen weken kreeg hij vooral van Servië felle kritiek te verduren, omdat hij de federale belangen onvoldoende zou hebben verdedigd tijdens de vredesconferentie in Den Haag. Loncar, minister van buitenlandse zaken vanaf 1988, droeg gisteren zijn functie over aan zijn staatssecretaris Milivoje Maksic.

Het persbureau Tanjug berichtte gisteren dat de Servische premier Dragutin Zelenovic zijn ontslag heeft aangeboden. Zelenovic werd door de Servische president Slobodan Milosevic benoemd na de eerste vrije verkiezingen van december vorig jaar. Als reden gaf Tanjug “een meningsverschil met zijn beide vice-premiers over een reorganisatie van de regering en het te volgen economische beleid”.

In Kroatië werd gisteren opnieuw zwaar gevochten. De Kroatische Nationale Garde meldde in West-Slavonië gisteren gebied heroverd te hebben.

    • Theo Engelen