Doelpuntloos gelijkspel Barcelona in uitwedstrijd

LISSABON, 12 DEC. FC Barcelona heeft als eerste in groep B van de halve-finalegroepen om de Europa Cup voor landskampioenen in een uitwedstrijd een punt gepakt. Het team van Johan Cruijff hield in Lissabon Benfica op 0-0 en voert met drie punten de groep aan. Sparta Praag en Dinamo Kiev volgen met twee, Benfica sluit de rij met één.

Cruijff startte in Portugal de tweede wedstrijd voorzichtig met Ronald Koeman aanvankelijk niet op zijn vertrouwde plek als libero maar wat meer opgeschoven naar de rechterkant van het middenveld. In de tweede helft was de Nederlander meer in de defensie te vinden.

Sparta Praag pakte in zijn eerste thuisduel in groep B de eerste punten. De Tsjechoslowaken wonnen met 2-1 van Dinamo Kiev. Eerder verloor Praag met 3-2 bij Barcelona. Voor 15.000 toeschouwers nam Sparta in de beginfase afstand. Op het moeilijk bespeelbare veld, het was glad en hard door de vorst, scoorden aanvoerder Nemecek in de dertiende en Vrabec in de 22ste minuut. Vrabec verraste Kiev-doelman Koetepov met een spectaculair genomen hoekschop. Beide doelpuntenmakers waren twee weken geleden ook succesvol in het Nou Camp-stadion van Barcelona. Na de pauze kwam Dinamo sterk terug. Tsjaran scoorde met een kopbal, na een fraaie voorzet van Moroz. Vooral Oleg Salenko bracht snelheid in de Oekraïner aanval, maar doelman Kouba van Praag behield de noodzakelijke zege voor zijn ploeg vast.

Sampdoria compenseert de slechte prestaties in de Italiaanse competitie in het Europese toernooi voor landskampioenen. De club van trainer Boskov behaalde op de tweede speeldag in de groep B van halve-finalerondes het derde punt. Sampdoria speelde in Athene 0-0 bij Panathinaikos. Sampdoria, dat in de Serie A pas negen punten heeft uit twaalf duels, won eerder met 2-0 van Rode Ster en voert groep A voorlopig aan. Anderlecht kan vanavond gelijkkomen door in Boedapest te winnen van Europa-Cuphouder Rode Ster Belgrado. (ANP-IPA)