Conservatieven scharen zich achter Majors opstelling in Maastricht

LONDEN, 12 DEC. De Britse premier, John Major, heeft gisteren steun gekregen van zijn voorganger, mevrouw Margaret Thatcher, voor het resultaat dat hij heeft weten te bereiken op de Europese top in Maastricht. Deze steun kan ertoe bijdragen dat de tegenstelling tussen Europeanen en anti-Europeanen binnen de Conservatieve partij geen negatieve gevolgen heeft voor de parlementsverkiezingen die uiterlijk in juli moeten worden gehouden.

Thatcher zei dat ze vond dat Major zeer goed werk had verricht en meende dat ze hem kon steunen in het debat dat volgende week in het Lagerhuis over Maastricht zal worden gehouden. Groot-Brittannië is buiten het nieuwe Europese sociale handvest gebleven en heeft zich ook de mogelijkheid voorbehouden om buiten de afspraken over de ene munt te blijven.

De Britse premier werd gisteren in het Lagerhuis door zijn eigen partij al geprezen, nadat hij een uiteenzetting had gegeven over de resultaten van Maastricht. “Onze rol was praktische suggesties te doen en soms de grotere ambities van onze partners in te tomen”, aldus de premier. Norman Tebbit, de voormalige voorzitter van de partij en tegenstander van al te grote Europese integratie, zei: “Ik ben nog steeds tegen het resultaat van de bijeenkomst, maar ik moet mijn compliment geven aan John Major over de bekwaamheid waarmee hij deze strijd heeft gestreden.”

De oppositie had ernstige kritiek op Majors opstelling in Maastricht die zou hebben geleid tot een verzwakking van de positie van de Britse arbeiders. Labour-leider Neil Kinnock zei: “Hoe kunt u beweren dat u het beste akkoord zoekt voor Groot-Brittannië, als u vastbesloten bent de slechtste omstandigheden voor de Britse arbeiders te krijgen?”

En: “Hoe kan de premier beweren dat hij in het hart van Europa staat wanneer ons land door zijn opstelling zelfs geen deel heeft aan de centrale beslissingen over de toekomst van Europa?”

De leider van de Liberaal-Democraten, Paddy Ashdown, noemde het akkoord van Maastricht slecht voor Groot-Brittannië. “De "misschienen' in plaats van de "ja's' zullen ons nog duur komen te staan”, meende hij.

Politieke waarnemers zijn van oordeel dat de Britse premier de felle tegenstanders van Europese integratie binnen de Conservatieve partij de wind uit de zeilen heeft genomen. Zij spreken de verwachting uit dat het verenigd Koninkrijk na verloop van tijd toch weer aansluiting bij Europa zal weten te vinden.