Banken verwijten beurs slordigheid

LONDEN, 12 DEC. Banken die grote stroppen dreigen te lijden door de ineenstorting van het Maxwell-imperium, verwijten de Londense beurs slordigheid bij de controle op de handel in aandelen Maxwell Communications Corporation (MCC).

Volgens de banken zou Maxwell vlak voor zijn dood 82 procent van de MCC-aandelen in handen hebben, hoewel volgens de Britse wet ten minste 25 procent van de aandelen van een beursgenoteerde onderneming in onafhankelijke handen moet zijn. De banken onderzoeken nu de mogelijkheid om het bestuur van de beurs voor de rechter te slepen.

In het kantoor van Kevin Maxwell, tot vorige week topman van Maxwells uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN), hebben detectives afluisterapparatuur gevonden. Zijn vorige maand onder merkwaardige omstandigheden verdronken vader was zó op zijn hoede voor een complot, dat hij zijn eigen zoon Kevin afluisterde. “Ik was niet van (de afluisterpraktijken) op de hoogte”, zei Kevin gisteren tegen de Daily Mirror, dat eigendom is van MGN. Hij zei “gegriefd” te zijn om de beschuldiging van de krant dat zijn vader een boef ("crook') was, maar dat die “als je het hele plaatje overziet wel grotendeels terecht is.”

Het Britse Hooggerechtshof bepaalde gisteren dat het Israelische dagblad Maariv, na de Jerusalem Post de grootste krant van Israel, mag worden verkocht. De krant is voor 84 procent eigendom van de Robert Maxwell Groep. Eerder werden Maxwells kranten de Daily Mirror en het verliesmakende dagblad The European te koop aangeboden.

De patholoog-anatoom die het lichaam van Robert Maxwell onderzocht, Carlos Lopez de Lamela, heeft gisteren in een televisieinterview met het Britse station ITN bevestigd dat Maxwell het meest waarschijnlijk een natuurlijke dood is gestorven. “Er zijn geen feiten die zelfmoord suggereren”, aldus Lopes de Lamela. (Reuter, AP)