Aandelenemissie Hes Beheer van de baan

ROTTERDAM, 12 DEC. Havenbedrijf Hes Beheer heeft een voorstel om het eigen vermogen door een aandelenemissie met 46 miljoen gulden te versterken, ingetrokken na felle kritiek van een groep aandeelhouders. Hiertoe heeft de raad van commissarissen gisteren na een schorsing van een half uur opeen speciaal bijeen geroepen aandeelhoudersvergadering besloten.

Hes Beheer zal een nieuwe vergadering uitschrijven om meer gegevens over de aandelenemissie en de uitgifte van een converteerbare obligatie te verstrekken aan de aandeelhouders. Hierom hadden de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse Elevator Beleggingsmaatschappij (NEBM) met een 26 procents belang in Hes Beheer, gevraagd.

Hes Beheer is een aan beurs genoteerd houdstermaatschappij waaronder een aantal bedrijven in Rotterdam en Amsterdam vallen die actief zijn in de overslag van minerale en agribulkgoederen, zoals ertsen, kolen, granen en oliehoudende zaden. Het verliesgevende bedrijf kon deze zomer vrij onverwacht de overslagbedrijven Interstevedoring in Rotterdam en OBA in Amsterdam van aartsrivaal directeur-eigenaar J. Rijsdijk overnemen. Hes Beheer greep deze kans aan omdat het in Rotterdam in een moordende tarievenslag met Interstevedoring verzeild was geraakt.

Hoeveel aan Rijsdijk is betaald, wil Hes niet zeggen. In elk geval moest Hes Beheer bij een bankenconsortium bestaande uit de ABN Amro, Bank Mees & Hope en de Nationale Investeringsbank aankloppen. Het consortium verstrekte een overbruggingskrediet van 100 miljoen gulden op de voorwaarde dat Hes Beheer snel zou zorgen voor versterking van het eigen vermogen door een aandelenemissie en de verkoop van activa.

De aandeelhouders hadden niet alleen kritiek op de aandelenemissie, maar ook op het management van Hes Beheer. Ze vonden dat te veel was betaald voor Interstevedoring. Het overnamebedrag is niet officieel bekend maar er is prake van 100 miljoen gulden. Ook waren ze tegen de overname van de resterende 40 procent in overslagbedrijf Koninklijke Frans Swarttouw van Internatio-Müller. Het bedrijf draagt niets bij aan de winst en Hes heeft al 60 procent in handen, stelden de aandeelhouders. Volgens de critici is deze transactie alleen maar in het voordeel van de banken.

Hes Beheer moet het eigen kapitaal versterken door meer activa te verkopen, aldus de aandeelhouders. Ze zeiden dat het belang in containerbedrijf Bell Lines daarvoor in aanmerking komt.