Zweedse auteur Artur Lundkvist (85) overleden

STOCKHOLM, 11 DEC. De Zweedse schrijver en dichter Artur Lundkvist is vanmorgen vroeg op 85-jarige leeftijd overleden. Lundkvist schreef meer dan honderd boeken en vele tienduizenden artikelen, maar zijn grootste bekendheid dankt hij aan zijn zetel in de Zweedse Academie, het college dat jaarlijks de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Lundkvist maakte hier sinds 1968 deel van uit en men gaat er van uit dat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bekroning van de Fransman Claude Simon en de Mexicaan Octavio Paz. Bekend is zijn uitspraak dat de enige schrijvers die de Nobelprijs verdienen de onleesbare schrijvers zijn, omdat zij een taal vernieuwen. Octavio Paz was afgelopen zondag een van de laatsten die in het ziekenhuis afscheid kwamen nemen van Lundkvist.

Lundkvist debuteerde in 1928 met een bundel primitivistische poëzie. Later ging hij meer de kant op van surrealisme. Hij speelde een grote rol bij de introductie van buitenlandse literatuur in Zweden. Hij vertaalde vele Franse en Latijnsamerikaanse dichters en schreef essays en krantenrecensies.