Witschge: "Ik hoor niet op de reservebank thuis'

BARCELONA, 11 DEC. Richard Witschge heeft zich aan de vooravond van de Europese bekerwedstrijd tegen Benfica gemengd in de discussie omtrent de buitenlandse spelers bij Barcelona. De jeugdige middenvelder liet onverbloemd weten het volgende seizoen geen genoegen meer te nemen met een plaats op de bank. “Ik speel of ik stap op”, zegt de voormalige Ajacied in een interview met de Madrileense sportkrant Marca.

Witschge is bij de Spaanse landskampioen bezig aan zijn eerste seizoen van de zeven, die in zijn miljoenencontract zijn opgenomen. In de dertien competitiewedstrijden speelde de international gemiddeld dertig minuten. “In mijn eerste seizoen bij Barcelona wil ik nog wel genoegen nemen met een ondergeschikte rol”, aldus Witschge. “Maar het volgende seizoen wens ik niet opnieuw als vierde buitenlander te fungeren. Ik hoor niet thuis op de bank.” Hij zegt ook niet voor een jaar worden uitgeleend aan een andere club in Spanje.

De problematiek rond de buitenlanders bij Barcelona is de laatste weken weer actueel geworden door het sterke spel van Michael Laudrup. Het contract van de Deen loopt dit seizoen af en aanvankelijk was het de bedoeling van de clubleiding de behendige aanvaller na zijn dienstverband te verkopen. Hoewel coach Johan Cruijff nog aarzelt, heeft voorzitter Nuñez zijn sterspeler al een nieuw, meerjarig contract aangeboden. Laudrup, die de voorkeur zou geven aan een verlenging van slechts één seizoen, heeft het voorstel in beraad genomen. Barcelona beschikt met Ronald Koeman, Hristo Stoitsjkov, Laudrup en Witschge over vier peperdure buitenlandse krachten. In de Spaanse competitie mogen slechts drie buitenlanders worden opgesteld. Met ingang van het volgende seizoen geldt die norm ook voor de Europese bekertoernooien.