Weer plan roeibond voor betere Bosbaan

AMSTERDAM, 11 DEC. Het lukt de Nederlandse Roeibond vooralsnog niet om meer dan de gouden medailles van haar roeiers binnen te halen. Vorige week diende bondsvoorzitter Jan Steinhauser een ambitieus plan in bij de gemeente Amsterdam. Hij wil de roeibaan De Bosbaan met 23 meter verbreden om zo aan de internationale wedstrijdeisen te voldoen. Het is een oud plan, ongeveer even oud als de pogingen van de bond een grote sponsor binnen te halen.

Verbreding van de Bosbaan moet de organisatie van een wereldkampioenschap roeien in Amsterdam mogelijk maken. De bond meldde zich al voor de WK 1997. De kosten van de werkzaamheden bedragen 15 miljoen gulden. Voor dat bedrag vindt ook nieuwbouw van een grotere tribune plaats. Het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten heeft al laten weten bereid te zijn tot steun bij de ontwikkeling van het plan.

J.A. van Meurs, hoofd sportzaken van de gemeente Amsterdam, stelt zich echter zeer gereserveerd op. De roeibond moet nog even wachten met graven. “Morgen zal het zeker in de marge van het overleg met de wethouder aan de orde komen,” meldt hij. Van Meurs verwijst naar de begrotingsvergadering van 15 januari volgend jaar voor concrete besluiten. Hij voorspelt echter “zeker geen eenvoudige besluitvorming”. “De Bosbaan is natuurlijk belangrijk,” zegt hij, “maar we zullen de financiering moeten afstemmen op andere gemeentelijke activiteiten. De ijshal van de Jaap Edenbaan moet nog vernieuwd worden en we hebben ook nog de plannen voor het Nationaal Stadion, waar 60 miljoen gulden mee gemoeid is. Ik ben niet al te optimistisch over verbreding van de Bosbaan.”

De ambities van de roeibond komen voort uit de successen van de sporters. Nederlandse roeiers spelen al een belangrijke rol in het internationale roeien. De vooruitzichten voor de Olympische Spelen in Barcelona volgend jaar zijn zelfs zeer gunstig. Als gastheer blijft Nederland steken op minder aansprekende resultaten. Slechts één grote internationale regatta komt voor rekening van de Nederlanders, te weten de wedstrijd om de Koninklijke Holland Beker in Amsterdam. Deze dankt haar overleven in het internationale circuit aan agressieve werving van deelnemers, waarbij geld de tekorten van de Bosbaan, zoals schrijnend baanvoordeel, goed moet maken.

De roeibond hecht aan gebruik van de Bosbaan omdat men vindt dat Amsterdam het centrum van de roeisport behoort te zijn. Daarom ziet zij niets in plannen in het Groningse Harkstede waar vorig jaar een moderne roeibaan werd voltooid. Meer dan de helft van de Oranjeroeiers heeft zijn thuishaven op de Bosbaan. Als steuntje in de rug opperde roeibond ook de mogelijkheid de Kanobond naar het Amsterdamse Bos te halen. Bestuurders van de Kanobond reageerden al eerder afwijzend op deze suggestie. In 1993 wil men van Almere of Zeewolde het nationaal kanocentrum maken.

    • Marc van den Eerenbeemt