VN bepalen: Irak begon in 1980 de oorlog tegen Iran

NEW YORK, 11 DEC. Irak is verantwoordelijk voor het uitbreken van de Iraans-Iraakse oorlog, die van 1980 tot 1988 duurde, honderdduizenden mensen het leven kostte en voor miljarden dollars schade aanrichtte. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, gisteren bekendgemaakt.

Deze conclusie is vervat in een rapport over de toepassing van resolutie 598 van de Veiligheidsraad, op basis waarvan in de zomer van 1988 een staakt-het-vuren in deze oorlog tot stand kwam. Paragraaf 6 van de resolutie vraagt de secretaris-generaal van de VN onderzoek te doen naar de verantwoordelijkheid voor het conflict.

Volgens Perez de Cuellar kan de Iraakse aanval op Iran van 22 september 1980 niet worden gerechtvaardigd door enig principe van internationaal recht en vloeit hieruit de verantwoordelijkheid voor het conflict voort. Refererend aan het standpunt van Irak dat het bij eerdere gelegenheden door Iran was aangevallen, stelde Perez dat dergelijke aanvallen Iraks agressie tegen Iran niet rechtvaardigden.

De Iraanse regering toonde zich gisteren zeer tevreden. Het Iraanse persbureau IRNA sprak van een “nieuwe politieke overwinning voor het Iraanse volk”. Verwacht wordt dat het rapport Iran zal sterken in zijn eis tot reusachtige herstelbetalingen door Irak. (AFP, Reuter)