Vance wil geen VN-troepen in Joegoslavië

LJUBLJANA, 11 DEC. De Verenigde Naties moeten geen troepenmacht naar Joegoslavië sturen. Dit heeft VN-afgezant Cyrus Vance gisteren gezegd.

Vance, die vorige week met de strijdende partijen in Joegoslavië heeft onderhandeld, zal aan secretaris-generaal Javier Perez de Cuellar een negatief advies uitbrengen over de stationering van een VN-vredesmacht, omdat het - veertiende - bestand voortdurend wordt geschonden. Vance spreekt later deze week tevens met de Veiligheidsraad.

Na enkele dagen van relatieve rust zijn de gevechten in Kroatië gisteren opnieuw opgelaaid. Osijek, de hoofdstad van het oostelijke gewest Slavonië, werd beschoten door de federale artillerie. Daarbij zouden acht gewonden zijn gevallen. Volgens de Kroatische radio zou de Kroatische Nationale Garde er in geslaagd zijn het federale leger in West-Slavonië in het defensief te dringen. In het zuidwesten van Kroatië werden heftige gevechten gemeld bij het stadje Otocac.

De missie van Vance in Joegoslavië is tot nu toe op slechts twee punten succesvol geweest. Zo werden gisteren door de Kroatische regering en het federale leger in totaal omstreeks 1.200 gevangenen uitgewisseld. Het andere punt betreft de opheffing van militaire blokkades. Kroaten beëindigden hun blokkade van enkele federale kazernes en het federale leger maakte onder meer een einde aan de blokkade van de haven van Dubrovnik.

Tijdens een manifestatie in Belgrado hebben Servische oppositiepartijen gisteren de onmiddellijke beëindiging van de oorlog geëist en de erkenning van Slovenië en Kroatië. “Om de levens van Servische jongeren te redden moet een einde gemaakt worden aan het moorden”, zo verklaarde de oppositie.

Door vorig jaar de voormalige communisten van president Slobodan Milosevic te kiezen, “stemde Servië voor dood, verwarring, economisch verval en haat”, verklaarde Vuk Draskovic, voorzitter van de grootste oppositiepartij, de SPO, tijdens de manifestatie. “Servië betaalt nu de bloedige prijs voor de bescherming van twee lijken: het communisme en het communistische Joegoslavië.” Op de manifestatie werden ook de terugkeer van de troonopvolger prins Aleksander en het herstel van de monarchie geëist.

Milosevic heeft de Serviërs gisteren gewaarschuwd voor "duistere krachten'. “Het fascisme klopt weer aan de deur”, zei hij op een bijeenkomst waar de opstand tegen het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog werd herdacht. “Daarom hebben we geen andere keus dan vijftig jaar geleden; we moeten ons verzetten”, aldus Milosevic.

Twee comités die zich inzetten voor de Albanese meerderheid in de Joegoslavische provincie Kosovo heeft de Verenigde Naties om bescherming gevraagd. In een brief aan secretaris-generaal Perez de Cuellar schrijven het "Comité voor de verdediging van de rechten en vrijheden van de mens in Kosovo' en het Helsinki-comité door “de Servische onderdrukking van Kosovo” beroofd te worden van hun “fundamentele rechten”, zoals onderwijs en het beoefenen van hun eigen cultuur. Hierdoor ontstaat “het reële gevaar van genocide”, aldus de brief.

    • Theo Engelen