Van Hoorn wist nare herinnering in squash uit

ROTTERDAM, 11 DEC. Babette Hoogendoorn beschouwt zichzelf nog steeds als “de voortrekster” van het Nederlandse vrouwensquash. Zij gaf gisteren echter zelf toe dat zij momenteel niet aan de verwachtingen die deze "titel' met zich meebrengt kan voldoen. Hoogendoorn faalde in de eerste ronde van het Dutch Open in Amsterdam door van de Engelse qualifier Linda Charman te verliezen. Hoogendoorn vroeg zich na afloop hardop af wat zij nu moet gaat doen: óf stoppen óf proberen minder gespannen op de baan te staan. “Je kon zien dat mijn tegenstandster echt om elk punt knokte, terwijl ik er maar een beetje bijstond.”

Tegenover de teleurstellende prestatie van Hoogendoorn stond gisteren de verrassende zege van de nationale titelhoudster Hugoline van Hoorn. Zij versloeg de geplaatste Linda Soutter overtuigend in drie games. De 22-jarige Van Hoorn wiste door deze overwinning een nare herinnering uit. Zij verloor vier jaar geleden bij het British Open voor speelsters tot 23 jaar met drie keer 9-0 van dezelfde Soutter en kwam daarmee ongewild in het Guinness Book of Records terecht. “Het bleek de kortste partij uit de squashgeschiedenis te zijn geweest”, aldus Van Hoorn. “De partij duurde bij elkaar net acht minuten. Het heeft een jaar in het recordboek gestaan en werd toen verbeterd.”

Van Hoorn wil volgend seizoen in navolging van Hoogendoorn en Raymond Scheffer als volwaardig professional het internationale circuit in. “Als ik een sponsor kan vinden wil ik alle grote toernooien af. Nu doe ik er een paar. Zonder geldschieter is meer niet onmogelijk. Misschien dat dit resultaat helpt.” Van Hoorn wordt technisch en taktisch bijgestaan door haar broer Bas. “We hebben de taktiek uitgestippeld aan de hand van een video-band”, vertelde ze gisteren. “Soutter doet niet zo veel bijzonders, maar houdt wel de rally's lang. Daarin schuilt haar kracht. Ik moest zien het spel kort te houden en kansen direct te benutten, gelijk afmaken. In de eerste game was dat het moeilijkst. Toen ik die eenmaal gewonnen had, groeide het zelfvertrouwen.”

Haar volgende tegenstandster is de vermaarde Martine le Moignan, ook een Engelse. “Tegen haar heb nog nooit gespeeld. Maar ook van haar hebben we een videoband. Ik zal mijn best doen uit het Guinnessboek te blijven.” Van Hoorn bleef als enige over in het vrouwentoernooi. Na Hoogendoorn verdwenen ook Marjolein Houtsma (tegen wereldkampioene Susan Devoy), Nicole Beumer (tegen Liz Irving) en Denise Sommers (tegen Sue Wright) uit het schema.