Unilever tart trend op lagere beurs; aanbod "ING-tjes'

AMSTERDAM, 11 DEC. Unilever was vandaag wederom de winnaar op een over het algemeen lagere Amsterdamse effectenbeurs. “Iedere dag omstreeks twee uur 's middags wordt een Amerikaanse koper actief”, aldus een handelaar.

AMSTERDAM ING, dinsdag nog in de schijnwerpers als vermeende bieder op de Belgische bank BBL, moest 0,70 gulden afstaan op 45,10.

Volgens handelaren is de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs sedert enkele dagen actief met een groot pakket ING-tjes dat de bank van Aegon heeft overgenomen. Enkele commissiehuizen zeiden desgevraagd dat grote institutionele klanten door Goldman Sachs waren benaderd. “Het grootste deel lijkt nu geplaatst te zijn, onduidelijk is hoe groot het restant is dat nu nog boven de markt zweeft”, aldus een handelaar.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag enigszins lager en moesten in de loop van de ochtend verder terrein prijsgeven. De afloop van de Europese top in Maastricht werd vooralsnog voor kennisgeving aangenomen. “De echte implicaties zijn nog onduidelijk en ook de details van de besprekingen ontbreken nog”, zei een handelaar. De hogere dollarkoers kon evenmin een stemmingsbepaler zijn.

“De koersen zijn over de volle breedte wat lager, maar er is geen echte handel. Ik verwacht dat de koersen vanmiddag verder zullen afbrokkelen”, aldus een handelaar.

Bols was op Beursplein 5 de enige grote die naast Unilever de kop boven water wist te houden. Met een bescheiden stijging van een dubbeltje op 42,80 gulden was het drankenfonds de winnaar op de hoofdmarkt.

Sommige handelaren zeiden dat het koersenverloop voornamelijk werd bepaald door indexfutures. Zij voegden daaraan toe dat de institutionele beleggers die hun boeken nog niet hadden gesloten zich, nu het jaareinde nadert, in toenemende mate terughoudend opstellen.

De EOE-index, die gisteren sloot op 271,30, was omstreeks het middaguur 2,31 punten lager. Sommige handelaren zeiden dat de vraag naar Unilever (slot gisteren: 171,60 gulden) onderdeel was van een vlucht in kwaliteitsfondsen. Het voedingsconglomeraat, dat gisteren 2,30 gulden in koers steeg, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes hoger.

De koers van de meeste internationals, waaronder Koninklijke Olie en de chemiefondsen Akzo en DSM, daalde. Koninklijke (slot gisteren: 140,20 gulden) daalde zeventig cent, terwijl Akzo (slot 124 gulden) en DSM (slot 96,40) respectievelijk zeventig en veertig cent terug moesten. Financiële man Bergsma herhaalde gisteren tijdens een chemie-conferentie dat de winst van Akzo exclusief buitengewone posten dit jaar lager zal uitkomen dan vorig jaar. Het derde kwartaal van Akzo was beter dan verwacht, maar Bergsma bleef erbij dat de winst dit jaar lager zal uitkomen. Akzo voorspelde eerder dat de winst dit jaar 10 procent zou dalen, maar Bergsma noemde dat percentage nu te hoog.

Opvallend was het koersverlies van Philips (slot: 30,10 gulden) dat omstreeks het middaguur zestig cent in koers was gedaald. De grens van dertig gulden werd door handelaren gezien als een stevige vloer onder de koers van Philips. De volgende "technische weerstand' ligt op 28,50 gulden.

“Sommige beleggers worden zenuwachtig. Ze menen uit de stroom berichten op te kunen maken dat Centurion toch minder gunstig verloopt dan verwacht”, aldus een handelaar. De koers van Philips is nu ten opzichte van de hoogste koers dit jaar (37,50 gulden) circa 25 procent gedaald.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren lager voor de zesde achtereenvolgende dag, ondanks een late golf van futures-gerelateerde aankopen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,83 punten lager op 2.863,82. De markt ondervond gisteren ook steun van het lichte koersherstel van IBM nadat de computergigant twee weken geleden een grote herstructurering aankondigde.

LONDEN De aandelenkoersen op de Londense beurs daalden vanmorgen ondanks de politieke overwinning van John Major in Maastricht waardoor een splitsing in de regerende conservatieve partij werd voorkomen. Ook een gunstige opiniepeiling voor de conservatieven had weinig invloed op de beursstemming. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.392,0, was omstreeks het middaguur 3,8 punt lager.

FRANKFURT De recente gebeurtenissen in de Sovjet-Unie drukten vanmorgen weer de Duitse aandelenkoersen. Ook de scherpe koersdaling in Tokio drukte het sentiment. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.551,11, was omstreeks het middaguur ruim dertien punten lager.

TOKIO De koersen in Tokio sloten vandaag fors lager als gevolg van futures-gerelateerde verkopen. Maar een koopgolfje tegen het slot van de handel voorkwam dat het Nikkei-225-gemiddelde een nieuw dieptepunt voor 1991 bereikte. De graadmeter sloot 450,16 punten ofwel ruim twee procent lager op 21.502,90.