Tehuis Almelo werkt mee aan onderzoek van Justitie

ALMELO, 11 DEC. De stichting Goede Herder, waaronder het orthopedagogisch centrum Huize Alexandra in Almelo valt, zal meewerken aan een onderzoek naar de gang van zaken in de instelling, indien het ministerie van justitie daartoe besluit. De beschuldigingen over seksueel misbruik die gisteren in Vara's Achter het Nieuws werden geuit door twee voormalige medewerkers en enkele vroegere bewoonsters van Alexandra, worden door de directie van de hand gewezen.

Volgens directeur R.J. Vermeer van stichting Goede Herder is er twee jaar geleden “een incident” geweest. Toen knoopte een groepsleider een relatie aan met een bewoonster. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie en de medewerker is op staande voet ontslagen, volgens Vermeer. Bij justitie is nog geen officiele aanklacht over seksueel misbruik op Alexandra binnengekomen. Wel heeft de vaste Kamercommissie van justitie een brief ontvangen van een van de ex-medewerkers, waarin deze aandringt op een onderzoek.

In Huize Alexandra, de enige particuliere inrichting in Nederland waar een gesloten behandeling wordt gegeven, worden 25 zeer moeilijk opvoedbare meisjes tussen de 12 en 18 jaar behandeld. De twee groepsleiders die de aantijgingen over misbruik hebben geuit werden ruim een jaar geleden ontslagen. De stichting overweegt juridische stappen tegen de twee ex-medewerkers.

Deze week buigen de ministeries van justitie en onderwijs zich over een ander conflict, dat het tehuis heeft met de school van de pupillen. Sinds eind november mogen de meisjes niet meer naar school, omdat de behandeling aldaar niet zou aansluiten bij de behandeling binnen het instituut.