Studenten bezetten Nijenrode uit protest tegen bezuiniging

ROTTERDAM, 11 DEC. Studenten van de Universiteit voor bedrijfskunde Nijenrode hebben vannacht het centrale bestuursgebouw bezet. Ze hebben de bruggen opgehaald die toegang geven tot "het kasteel', waar directie en bestuur en centrale diensten zijn gehuisvest.

De studenten willen hiermee protesteren tegen de vermeende weigering van het algemeen bestuur en directievoorzitter N. Kroes om actief te werken aan de redding van Nijenrode. Minister Ritzen (onderwijs) wil de eerste fase-opleiding van de universiteit opheffen.

Het algemeen bestuur van Nijenrode vergadert morgen. Daarin komt ook het voorstel van het actiecomité "Nijenrode Blijft!' aan de orde om een onafhankelijke comissie een onderzoek te laten doen naar de overlevingsmogelijkheden van Nijenrode wanneer deze instelling, zoals Ritzen wil, niet langer zo'n twaalf miljoen gulden subsidie per jaar krijgt van de overheid.

Op de agenda staat ook een aangepast overlevingsplan dat het dagelijks bestuur heeft opgesteld. Het voorstel op grond waarvan in oktober een convenant met minister Ritzen (onderwijs) werd gesloten bleek uiteindelijk toch niet haalbaar. Dat voorzag in de opheffing van de huidige eerste fase-opleiding en concentratie op de prestigieuze MBA-opleiding. In het nieuwe plan komt er naast de MBA-opleiding een aanvullende opleiding tot het doctoraaldiploma voor afgestudeerden uit het hoger beroepsonderwijs.

Volgens de studenten, die worden gesteund door het actiecomité "Nijenrode blijft!', moeten directievoorzitter Kroes en de voorzitter van het algemeen bestuur G. Jeelof op korte termijn de onderhandelingen met Ritzen heropenen om zo uit de impasse te geraken. Ook de Tweede Kamer heeft eerder al op nieuw overleg aangedrongen, maar het initiatief daartoe zou van Nijenrode moeten uitgaan. Gisteren meldde Ritzen de Kamer dat Kroes tot dusver alleen had gebeld om hem te vragen of handhaving van de oude subsidieregeling bespreekbaar was. Zijn antwoord daarop was “neen” geweest. Nieuw overleg zou vóór 17 december moeten plaatsvinden, want dan stemt de Kamer over de onderwijsbegroting.

Volgens een woordvoerder van de bezetters, de derdejaars student T. Halbertsma, zullen de studenten het kasteel voorlopig blijven bezetten als het algemeen bestuur morgen niet voldoende aan hun eisen tegemoet komt. Wel zullen zij dan bereid zijn medewerkers van een aantal stafdiensten, zoals financiële zaken, tot het gebouw toe te laten. De bestuurders zal de toegang worden geweigerd.

Halbertsma verklaarde dat de studenten bereid zijn hun actie lang vol te houden. In elk geval totdat de zaak dient die enkele studenten en docenten bij de Utrechtse rechtbank hebben aangespannen tegen het algemeen bestuur. Volgens hen is het met Ritzen gesloten convenant niet rechtsgeldig doordat de besluitvoming in het algemeen bestuur niet zou deugen. Volgende week beslist de rechtbank wanneer de zaak aan de orde komt.