OAS boekt vooruitgang bij terugkeer Aristide in Haïti

PORT-AU-PRINCE, 11 DEC. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zegt tijdens haar missie op Haïti vooruitgang geboekt te hebben bij pogingen de afgezette president Jean-Bertrand Aristide te laten terugkeren.

De militaire leiders, verantwoordelijk voor de coup op 30 september van dit jaar, zouden zich akkoord hebben verklaard met de vervanging van de huidige, door de militairen aangewezen "interim-premier' Jean-Jacques Honorat. Een nieuwe premier zou op zijn beurt een nieuwe regering kunnen formeren, die Aristide als wettig president van Haïti zou kunnen erkennen en diens terugkeer voorbereiden, aldus de OAS.

Belangrijkste kandidaat voor de post van premier is Brutus Duly, voorzitter van het Haïtiaanse Huis van Afgevaardigden. Duly wordt niet beschouwd als een naaste bondgenoot van Aristide, maar zijn socialistische PANPRA-partij zou ideologisch met hem verwant zijn.

De OAS-landen Canada, Venezuela en de VS, alsmede Frankrijk, hebben Haïti financiële steun toegezegd zodra Aristide is teruggekeerd als president. Dit is bekendgemaakt door de Canadese premier Brian Mulroney tijdens een bezoek van Aristide aan Canada. De OAS houdt thans nog een handelsembargo in stand tegen de Caraïbische republiek, dat onder meer geleid heeft tot een accuut gebrek aan brandstof op het eiland. (UPI)