Neef Kennedy verklaart zich onschuldig aan verkrachting

WEST PALM BEACH, 11 DEC. De van verkrachting verdachte William Kennedy Smith, een neef van senator Edward Kennedy, heeft gisteren tijdens een vier uur lange ondervraging volgehouden dat hij onschuldig is aan het hem ten laste gelegde. “De zaak is dat ik onschuldig ben”, antwoordde hij op herhaalde vragen.

Het getuigenis van Kennedy Smith, die bleek en zenuwachtig aan het verhoor was begonnen, was diametraal tegengesteld aan dat van het vermeende slachtoffer eerder deze week. Zij stelt dat zij in de vroege uren van 30 maart van dit jaar op het gras van de villa van de familie Kennedy in West Palm Beach door de 31-jarige Smith is verkracht en dat het tot een worsteling kwam waarbij zij voor haar leven vreesde.

Smith daarentegen zegt dat de 30-jarige vrouw hem in een bar verleidde, met plezier meekwam naar de villa, een vrijpartij met hem had aan het strand bij de villa en hem vervolgens stimuleerde tot seksuele gemeenschap op het gras bij het huis. Pas nadat ze gemeenschap hadden gehad, aldus Smith's versie, werd ze boos en maakte een scène omdat hij haar bij de naam van een vroegere vriendin had genoemd. Wel had Smith naar eigen zeggen al eerder geconstateerd dat de vrouw een verwarde indruk maakte.

De jury, bestaande uit vier vrouwen en twee mannen, moet nu bepalen welke van de twee versies over het incident ze het meest geloofwaardig acht. Naar verwachting zullen de juryleden nog vandaag beginnen met de beraadslagingen.

Smith liet zich tijdens zijn getuigenis van gisteren niet in verwarring brengen. Slechts op één punt kon hij de vragen van de officier van justitie niet geheel bevredigend beantwoorden en dat betrof de blauwe plekken, pijnlijke ribben en heupen die het slachtoffer na de avond in de Kennedy-villa zei te hebben gehad. Smith zei zich er niet van bewust te zijn geweest dat hij haar had bezeerd.

“Ik heb elke avond sinds 29 maart mijn hersens gepijnigd om er achter te komen waarom ze deze beschuldiging tegen mij heeft gericht die niet waar is, die mijn familie te gronde richt en ook mijn loopbaan en die me voor vijftien jaar in de gevangenis kan doen belanden”, aldus Smith op vragen van de officier van justitie Moria Lasch. “Ik begrijp niet waarom ze dat kan doen, ik begrijp niet waarom wie dan ook dat kan doen.”

Lasch wierp Smith op een gegeven ogenblik voor de voeten: “Wat bent u eigenlijk, meneer Smith, de een of andere seksmachine? U probeert de jury te vertellen dat er helemaal niets anders gebeurde dan seks met wederzijdse instemming. Is dat niet u verhaal?” Smith antwoordde daarop: “Dat is niet mijn verhaal, dat is de waarheid”. (AP, Reuter)