Maxwell verkocht in het geheim Berlitz

LONDEN, 11 DEC. Accountantskantoor Coopers Lybrand Deloitte heeft ontdekt dat het noodlijdende Maxwell Communnication Corporation (MCC) in het geheim aandelen van het taleninstituut Berlitz heeft doorgesluisd naar een privé-management-maatschappij van wijlen Robert Maxwell, Bishopgate Investment Trust. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het accountantskantoor waar de Financial Times vandaag uit publiceert. De aandelen vertegenwoordigen een waarde van 121 miljoen gulden.

De accountants van Coopers schatten dat de crediteuren van het Maxwell-imperium in totaal een bedrag van minimaal 1,6 miljard gulden zullen verliezen.

De banken hebben in het totaal voor 3,1 miljard gulden aan leningen verstrekt aan de Maxwell-bedrijven, aldus Coopers. Dat is 225 miljoen gulden meer dan was aangenomen. Tegenover deze leningen zou 2,25 miljard gulden aan onderpand staan, zo heeft het accountantskantoor becijferd.

Uit de stukken van Coopers blijkt dat National Westminster, de moedermaatschappij van de Nederlandse F. van Lanschot Bankiers, niet de grote verliezer is in het Maxwell-drama, zoals eerst was aangenomen.

National Westminster heeft een half miljard gulden bij Maxwell uitstaan en is daarmee weliswaar de grootste crediteur van de Maxwell-bedrijven, maar de leningen van National Westminster blijken verhoudingsgewijs goed door zekerheden te zijn gedekt. Volgens het rapport van Coopers zou Lloyds Bank de grootste stroppen oplopen bij de ineenstorting van Maxwell.