Lid van team basisvorming weg na ruzie

DEN HAAG, 11 DEC. Een van de leden van het projectmanagementteam dat de basisvorming moet invoeren, zal op korte termijn opstappen. E. Schüssler (PvdA) heeft van staatssecretaris Wallage (onderwijs) te horen gekregen dat hij beter elders een baan kan zoeken.

Het projectmanagementteam werd vorig jaar door Wallage ingesteld om de scholen te begeleiden bij de invoering van het nieuwe gemeenschappelijke lesprogramma in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Als voorzitter werd voor twee dagen in de week oud-rector-magnificus De Moor uit Tilburg aangetrokken. Daarnaast maken de vroegere VVD-wethouder Pel uit Deventer, oud-rector Van Luyn en voormalig adviseur van het ministerie Schüssler deel uit van het team.

Al in het voorjaar traden persoonlijke conflicten op. Om die op te lossen werd organisatie-adviseur T. Pauka aangetrokken die ook adviseert bij de reorganisatie van het ministerie. Er bleef echter wrijving bestaan. Met name Schüssler, een aanhanger van de middenschoolgedachte, werd een te idealistisch en te eigenmachtig optreden verweten. Ook zou hij onhandig in de publiciteit hebben geopereerd. Als opvolger circuleert de naam van rector E.J. Veenstra van de brede scholengemeenschap Echnaton in Almere.

Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat de spanningen voortkomen uit verschillende opvattingen over de invoering van de basisvorming. Zo heeft de partij van Pel de basisvorming in de Tweede Kamer afgewezen. De woordvoerder van het departement spreekt van “botsende karakters” in het team.