Japan en VS: tevreden

TOKIO-NEW YORK, 11 DEC. Japan reageert met “grote tevredenheid” op de besluiten van de Europese top in Maastricht. Het akkoord biedt de gelegenheid de politieke samenwerking met Europa te versterken, aldus vandaag een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio in een eerste reactie. Hij verwees daarbij naar de in juli in Den Haag gemaakte afspraak tussen Japan en de EG om elkaar op hoog niveau regelmatig te consulteren.

Ook in de Japanse ondernemerswereld zijn de resultaten met instemming begroet. “Voor Japan is "Maastricht' een positieve stap naar een meer stabiel, geïntegreerd Europa”, aldus Hiromasa Kubo van Japans grootste handelshuis Marubeni, “hoewel bij sommigen in Japan de vrees is gegroeid voor een meer protectionistisch "Fort Europa'.”

De reacties uit de Amerikaanse zakenwereld zijn eveneens positief. Volgens Michaela Platzer, directeur "Europa' van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Washington, zal straks één Europese munt vooral kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven voordeel bieden omdat zij, anders dan de grote internationale concerns, niet de middelen hebben zich in te dekken tegen wisselkoersfluctuaties.

Hiromasa Kuba zegt dat Japan “niet bezorgd” is over de komst van één Europese munt. “De meeste Japanse bedrijven rekenen in yens en blijven risico's lopen, of dat nu met één of met twaalf munten is”. Amerikaanse ondernemers menen dat hun Europese inkomsten juist minder kwetsbaar worden voor fluctuaties in de wisselkoersen, fluctuaties die in één jaar soms kunnen oplopen tot twintig procent. “Mislukking van de top zou ingrijpender zijn geweest dan alles waartoe nu is besloten”, zegt Elizabeth Hart, internationaal econoom bij de bank Northern Trust in Chicago.

Eén Europese munt zal de 340 miljoen consumenten in de EG meer te verteren geven en dat is gunstig voor de Amerikaanse export, zeggen economen in de VS. Vorig jaar verkochten de VS voor 98 miljard dollar aan de EG en het handelstekort van 26 miljard dollar uit 1986 is inmiddels omgeslagen in een overschot van zes miljard dollar in het afgelopen jaar.

In Japan maakt men zich, althans openlijk, geen zorgen over de mogelijkheid dat de EG nu een sterkere vuist zal maken richting Japan. In de eerste tien maanden van dit jaar steeg het Japanse handelsoverschot met de EG naar 23 miljard dollar, dat is al veel meer dan de 18,5 miljard dollar over heel 1990. (AFP, Reuter)