Algerijnse moslim-bende nu vernietigd

ALGIERS, 11 DEC. Het Algerijnse leger heeft een moslim-fundamentalistische groep vernietigd die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van drie grenswachten in het gebied van El Oued. Volgens diplomaten is de legeroperatie, waarbij de overgrote meerderheid van de 34 bendeleden werd gedood en 87 sympathisanten werden gearresteerd, mede bedoeld als waarschuwing aan de fundamentalistische oppositie de komende verkiezingen niet te saboteren.

Maandag werden bij een legeractie in het grensgebied met Tunesië tegen de moslim-fundamentalistische strijdgroep van "Tayeb de Afghaan' 13 fundamentalisten gedood. Bij eerdere schermutselingen waren in totaal al 12 bendeleden gedood.

De Algerijnse minister van defensie, generaal-majoor Khaled Nezzar, heeft laten doorschemeren dat Tayeb banden onderhield met Algerijes grootste oppositiepartij, het Front van Islamitische Redding (FIS). De tweede man van het FIS, de radicaal Ali Belhadj, is zelf uit El Oued afkomstig; de leider, Abassi Madani, komt uit Biskra waar de legeroperatie van maandag plaatshad. Beiden zitten overigens gevangen sinds door het FIS aangezwengelde protesten in juni leidden tot uitstel van de algemene verkiezingen.

In Algerije bestaat grote vrees voor nieuw geweld in de aanloop naar de nu voor 26 december vastgestelde verkiezingen, die het FIS heeft gedreigd te boycotten als zijn leiders niet vrijkomen. De manier waarop Tayebs groep is vernietigd en harde nieuwe wetgeving die de regering de bevoegdheid geeft op elk moment het leger te hulp te roepen om verboden demonstraties aan te pakken, moeten volgens diverse bronnen het FIS ontmoedigen de acties van juni te herhalen. Mogelijk als eerste effect daarvan gelastte vorige week het FIS voor het eerst een aangekondigde protestdemonstratie af. (Reuter, AP)