Aandeelhouders HES tegen claimemissie

ROTTERDAM, 11 DEC. Een groep aandeelhouders van het havenbedrijf Hes Beheer verzet zich tegen de uitgifte van nieuwe aandelen door de directie. Dit bleek vanochtend tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering.

Het voorstel van de raad van commissarissen om de directie de bevoegdheid te geven tot het uitgeven van nieuwe aandelen viel slecht bij een groepaandeelhouders die een minderheidsbelang vertegenwoordigen. Ze vrezen dat hun aandelen minder waard worden en zijn bang dat een nieuwe onbekende partij die voor weinig geld een flink deel van het Rotterdamse bulkoverslagbedrijf in handen zou krijgen.

Niet bekend

De aandeelhouders konden zich voorstellen dat het eigen kapitaal moet worden versterkt, maar zij wezen de grote vrijheid die de directie zou krijgen af. De directie zou volgens het voorstel zelf kunnen bepalen hoeveel aandelen (maximaal het aantal geplaatste aandelen), tegen welke koers en of de bestaande aandeelhouders wel of geen voorkeursrecht zouden krijgen. De kritische groep aandeelhouders vindt dat Hes Beheer met een concreet voorstel moet komen waar ze ja of nee tegen kunnen zeggen.

Volgens directeur drs.P.H. van der Vorm heeft de directie vrijheid nodig om de meest gunstige constuctie voor alle betrokkenen te kunnen verwezelijken. Als de Hes Beheer toestemming krijgt van de aandeelhouders kan het verliesgevende bedrijf dit voorjaar een door middel van een claimemissie of een onderhandse plaatsing van aandelen en een converteerbare obligatielening 46 miljoen gulden aantrekken. Een consortium van banken bestaande uit ABN Amro, Bank Mees & Hope en de Nationale Investeringsbank, verstrekte een paar maanden geleden een overbruggingskrediet van 100 miljoen gulden om onder andere de overnames te kunnen fiancieren. De banken hadden de voorwaarde gesteld dat Hes Beheer snel zelf voor eigen vermogen zou zorgen.

De meerderheid van de aandelen van Hes Beheer is in bezit van de Stichting Administratiekantoor aandelen Hes Beheer. Een andere belangrijke aandeelhouder is de aan de parallelmarkt genoteerde Nederlandsche Elevator Beleggingsmaatschappij (NEBM). De beleggingsmaatschappij heeft 18 procent certificaten en 8 procent aandelen, in totaal een belang van 26 procent. Ze zagen in dat ze het voorstel van de raad van commissarissen niet door stemming konden voorkomen. Ze stelden dat ze het besluit juridisch zouden kunnen aanvechten omdat het niet conform de statuten van de vennootschap is. Bovendien vinden ze dat Hes Beheer haar belang in containerbedrijf Bell moet verkopen.