Aandeelhouders Bank Brussel Lambert willen niet samen met ING

AMSTERDAM, 11 DEC. De belangrijkste aandeelhouders in Bank Brussel Lambert (BBL) zijn niet van plan hun aandelen te verkopen aan Internationale Nederlanden Groep.

Dit maakte Groep Brussel Lambert, eigenaar van 11,28 procent in BBL gisteravond rond zes uur bekend, nadat de handel in aandelen BBL die dag was opgeschort.

De aandeelhouders nemen dit standpunt in "met het oog op de belangen van de bank en in volledige overeenstemming met de directie.' Wel willen ze hun invloed op de bank "consolideren' in verband met de komende nieuwe regelgeving rond banken in België.

Volgens dit nieuwe "protocol' mag degene die meer dan 50 procent van de aandelen in een bank heeft de meerderheid van de directie benoemen.

Het bericht van de Groep Brussel Lambert zei echter ook dat de aandeelhouders van BBL bezig waren de synergie tussen bankieren en verzekeren te ontwikkelen. De Franse verzekeraar UAP en de verzekeraar Royal Belge zijn beide aandeelhouders in BBL met respectievelijk 2,37 en 9,33 procent van de stukken.

Zij behoren tot de groep van 15 aandeelhouders met tezamen 54,5 procent van BBL die het "aandeelhouderssyndicaat' vormen. De leden van dit syndicaat hebben met elkaar afgesproken dat ze hun belangen niet mogen verkopen zonder ze eerst aan elkaar aan te bieden. Dat betekent dat ze evenmin op een openbaar bod kunnen ingaan, zonder eerst de andere leden gelegenheid te geven vóór te gaan.

In de verklaring van Brussel Lambert wordt expliciet gesteld dat De Vaderlandsche (een Belgische dochter van ING) met een belang van 5,85 procent ook deel uitmaakt van het syndicaat.

Beurshandelaren achten het niet uitgesloten dat de geruchten over een overname door ING in omloop zijn gebracht om de verschillende aandeelhouders te laten zien wat voor een koerswinst zij kunnen realiseren bij een bod. Dat zou een bres kunnen slaan tussen de aandeelhouders die zelf mogelijk geïnteresseerd zijn om de bank te kopen en aandeelhouders als Royal Belge die er veel aan is gelegen geen andere partijen via het kantorennet van BBL op de overvolle Belgische verzekeringsmarkt toe te laten.

De Belgische krant Financieel Economische Tijd vermoedt dat Groep Brussel Lambert eerst haar invloed op BBL wil uitbreiden en de bank via bezuinigingsoperaties rendabeler wil maken, alvorens haar te verkopen.

Verschuivingen tussen de belangen van verschillende aandeelhouders zijn in België, waar veel beursfondsen hun vaste kern van aandeelhouders hebben, altijd onderwerp van geruchten en speculatie.