Zoon Aung San Suu Kyi neemt Nobelprijs voor de Vrede aan

OSLO, 10 DEC. Alexander Aris heeft vanmiddag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede 1991, bestemd voor zijn moeder, de Birmese voorvechtster voor de mensenrechten Aung San Suu Kyi, in ontvangst genomen. Suu Kyi kreeg de prijs wegens haar vreedzame verzet tegen het militaire bewind in haar land; ze staat sinds juli 1989 onder huisarrest.

De Birmese leider, generaal Saw Maung, had Aung San Suu Kyi wel toegestaan naar Noorwegen te reizen, maar dan had zij niet kunnen terugkeren. “Zij laat haar volk en haar zaak niet in de steek, zelfs niet voor de Nobelprijs”, aldus Michael Aris, haar Britse echtgenoot die samen met Alexander (18) en hun tweede zoon Kim (14) de ceremonie voor de vredesprijs bijwoonde.

Aris, die sinds juli 1989 zijn vrouw niet meer heeft mogen spreken, hield gisteren bij aankomst in Oslo een zojuist gepubliceerd boek met politieke uitspraken van zijn vrouw omhoog en zei: “Haar lichaam zit vast, maar haar stem is vrij”.

Negen eerdere winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede riepen gisteren op tot economische sancties tegen Birma om het bewind zo te dwingen te mensenrechten te respecteren en Aung San Suu Kyi vrij te laten. “Birma is een totalitaire staat. Het leger regeert door dwang en terreur. Er bestaat zelfs geen schijn van respect voor de burgerrechten”, lieten de Nobelprijswinnaars, onder wie de Zuidafrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama en de voormalige Westduitse bondskanselier Willy Brandt, in een gezamenlijke verklaring weten.

In de Birmese hoofdstad Rangoon sloegen honderden met machinepistolen gewapende militairen intussen een demonstratie van duizenden uiteen na een studentenprotest als blijk van solidariteit met Aung San Suu Kyi. Eerder waren uit Birma berichten gekomen over een golf van nieuwe arrestaties. Diplomaten in de hoofdstad Rangoon meldden gisteren dat meer dan vijftig mensen zijn opgepakt die spraken over de Nobelprijs of in café's briefjes hadden opgehangen waarin Suu Kyi werd gefeliciteerd. Mensen werden gevangengenomen als zij op de vraag of Aung San Suu Kyi terecht de Nobelprijs had gehad, bevestigend antwoordden.

Volgens Amnesty International zijn de eerste zeven maanden van dit jaar ten minste 200 opposanten van het regime opgepakt. Het zou met name gaan om leden van Aung San Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), die ondanks een overweldigende overwinning bij de verkiezingen van vorig jaar, door de militairen buitenspel werd gezet. “We geloven dat dit maar een deel is van het totale aantal politieke gevangenen”, aldus Amnesty in een rapport van vandaag. (AP, Reuter, UPI)