Verzekeraar doet onderzoek naar kanker vrouwen

UTRECHT, 10 DEC. De Haagse ziektekostenverzekeraar Azivo begint in januari een onderzoek naar baarmoederhalskanker onder de eigen cliënten.

De maatschappij doet dit omdat de gemeente Den Haag niet deelneemt aan een groot bevolkingsonderzoek. Alle 15.000 vrouwelijke verzekerden van 25 tot 55 jaar ontvangen in de loop van 1992 een uitnodiging om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Azivo werkt bij het onderzoek samen met het Integraal Kankercentrum West. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1.200 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Met een uitstrijkje kan deze vorm van kanker al heel vroeg worden ontdekt. Volgens het Integraal Kankercentrum West heeft de gemeente Den Haag geen prioriteit gegeven aan baarmoederhalskanker-onderzoek.