United Airlines wint strijd om boedel Pan Am

NEW YORK, 10 DEC. United Airlines heeft gisteren het gevecht met de andere grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gewonnen om de boedel van het failliete Pan Am. Het gaat vooral om Latijnsamerikaanse routes.

De tweede luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten neemt voor 135 miljoen dollar het grootste deel van Pan Am over. Ook concurrent Delta Airlines kocht routes van Pan Am. Crediteuren van Pan Am zijn inmiddels een rechtzaak tegen Delta Airlines begonnen. Ze eisen een bedrag van 2,5 miljard dollar van Delta vanwege haar rol bij de ondergang van Pan Am. Afgelopen woensdag staakte Pan Am na 64 jaar haar activiteiten.

De grootste Amerikaanse burgerluchtvaartmaatschappijen kwamen gisteren voor een rechtbank in New York bijeen om op een veiling te bieden op de boedel van Pan Am. United Airlines, dat deze zomer nog had geprobeerd de routes van Pan Am in Latijns-Amerika voor 200 miljoen dollar over te nemen, kocht nu dit routenet alsmede landingsrechten in New York, Washington en Chicago voor 135 miljoen dollar. De megacarrier zal 1000 van de 10.000 werknemers van Pan Am overnemen. United was de enige koper die werkgelegenheid wilde garanderen.

Met deze garantie slaagde United Airlines erin om American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij in de VS, die 155 miljoen dollar bood, af te troeven. American en Delta waren samen in de race om activa van Pan Am. American heeft al een uitgebreid routenet in Latijns-Amerika. Toezichthoudende instanties hadden de vrees uitgesproken dat de concurrentie op deze routes te klein zou worden wanneer American het netwerk van Pan Am zou kopen.

In de nieuwe situatie zullen, indien de Amerikaanse overheid de transactie goedkeurt, American en United elkaar fel beconcurreren op deze routes.Geschat wordt dat het Latijnsamerikaanse routenet met bestemmingen in Chili, Brazilië, Uruguay en Venuzuela van Pan Am jaarlijks goed is voor 1,2 miljard dollar aan inkomsten.

De andere koper, Delta Airlines, dat al eerder transatlantische routes van Pan Am verwierf, kocht voor 25 miljoen dollar de route New York - Mexico Stad. Delta (de derde luchtvaartmaatschappij in de VS) zou 45 procent van de aandelen van Pan Am voor 400 miljoen dollar kopen om de noodlijdende maatschappij de mogelijkheid te bieden te reorganiseren en in afgeslankte vorm door te gaan. Delta Airlines, geschrokken van de verliezen van Pan Am en de slechte verwachtingen, trok op het laatste moment haar toezeggingen in. Dit betekende het einde van Pan Am.

Employees van Pan Am lieten op de veiling duidelijk merken dat ze Delta zien als oorzaak van het failliet van hun werkgever. “Delta... They love to lie and it shows”, stond op een badge van een van de werknemers.

Crediteuren van Pan Am die er net zo over denken, eisen nu via de rechter ruim 2,5 miljard dollar van Delta Airlines. De rechter doet 30 januari uitspraak in deze zaak.

Pan Am is de derde luchtvaart gigant die dit jaar het loodje legt. Eerder gingen Eastern Airlines en Midway Airlines ten onder. (Reuter, AP, UPI)