Straf van UEFA heeft Amsterdamse club bijna drie miljoen gulden gekost; Ajax heeft zwaar geboet voor staafincident

AMSTERDAM, 10 DEC. Ajax hoopt morgen in Düsseldorf de zorgen van de competitie even te vergeten. Hoe het UEFA-Cupduel tegen het Spaanse Osasuna ook zal aflopen, het staat vast dat de Amsterdammers in het Rheinstadion een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de club omslaan. Immers, nog één keer moet Ajax boeten voor het staaf-incident dat de Europese voetbalunie zwaar bestrafte: een jaar uitsluiting en drie thuiswedstrijden buiten een straal van honderd kilometer van het eigen stadion.

De sanctie van de UEFA heeft Ajax vooral financieel benadeeld. Penningmeester Arie van Os maakte gisteren de balans op. Een jaar uitsluiting becijferde de schatbewaarder op een inkomstenderving van ongeveer een miljoen gulden. Dit gebaseerd op twee ronden Europa Cup I. Drie keer spelen in Düsseldorf leverde ongeveer 540.000 gulden aan onkosten op. Daarin is een all-in bedrag opgenomen dat moest worden betaald aan de gemeente Düsseldorf voor de huur van het stadion en de politiebegeleiding. “Een vriendelijk prijsje”, aldus Van Os. “De gemeente Düsseldorf heeft kennelijk gedacht aan de economische belangen. Er zijn namelijk nogal wat Nederlanders die op zaterdag in die stad inkopen doen.”

De toeschouwersaantallen in het Rheinstadion (twaalfduizend tegen Örebro, tienduizend tegen Erfurt en voor morgen zijn er vierduizend kaarten verkocht maar worden er ruim tienduizend bezoekers verwacht) vielen dermate tegen dat Ajax pas in de vierde ronde geld overhoudt aan het Europa Cup-voetbal. Terwijl drie thuiswedstrijden in De Meer voor gemiddeld twintigduizend toeschouwers en tegen verhoogde entreeprijzen een batig saldo van minimaal anderhalf miljoen hadden opgeleverd. De straf van de UEFA kostte Ajax derhalve op z'n minst bijna drie miljoen gulden. Penningmeester Van Os: “Dat is dus een duur staafje geweest.”

Er hangen Ajax nog meer financiële tegenvallers boven het hoofd. De vereniging moet een boete van een miljoen gulden betalen naar aanleiding van de affaire met de zwarte betalingen, maar gaat daartegen in cassatie. Verder wacht Ajax in deze zaak nog een naheffing van de fiscus. En als het Olympisch Stadion volgend jaar wordt afgebroken kost dat twee miljoen gulden per jaar aan recettes, tot het moment dat de nieuwe accommodatie in gebruik wordt genomen.

Van Os: “Als het Olympisch Stadion wordt afgebroken, zullen wij een schadeclaim neerleggen bij de gemeente. Met de begroting komen we er momenteel amper uit. De miljoenen van Richard Witschge zijn opnieuw geïnvesteerd in spelers. Het bedrag dat we over hebben gehouden aan de transfer van Jan Wouters mag voor een deel door trainer Louis van Gaal worden besteed aan het versterken van de selectie. Wat dat betreft is met hem dezelfde afspraak gemaakt als zijn voorganger Leo Beenhakker. Overigens heeft Van Gaal gezegd dat hij in principe geen behoefte heeft aan nieuwe aankopen.”

De teleurstellende resultaten van Ajax in de competitie lopen parallel aan een terugloop in publieke belangstelling. Het vorige seizoen werd afgesloten met een gemiddelde van 22.000 toeschouwers, momenteel schommelt de moyenne rond de vijftien, zestienduizend. Van Os: “Toch maak ik me daarover geen zorgen. We hebben zeventienduizend begroot voor de competitie. Een paar wedstrijden in het Olympisch Stadion en we zitten weer een stuk beter. Ik verwacht bijvoorbeeld dat Ajax-Feyenoord op 22 december in het Olympisch Stadion uitverkocht zal raken (50.000 toeschouwers, red.).”

De recente ontwikkelingen in de competitie lijken dus nog geen schadelijke gevolgen te hebben voor de financiële situatie van Ajax. Maar als er straks niets meer op het spel staat, zal het publiek ongetwijfeld de Watergraafsmeer de rug toe keren. Het bestuur blijft echter het volste vertrouwen houden in trainer Louis van Gaal. De nederlaag tegen Vitesse heeft daar niets aan veranderd. Van Os: “Als er in dit stadion een schopstoel zou zijn, zou ik hem in de open haard verbranden. Wij blijven voor honderd procent achter Van Gaal staan. Zolang het voetbal er goed verzorgd uitziet, kunnen we hem niets verwijten. Ook bij de vijfde colonne heb ik nog geen gemor gehoord. De sky-boxhouders die ik na de wedstrijd tegen Vitesse sprak, zeiden: jammer, we hebben genoten maar verloren.”