RUNGIS II

Na de verhuizing in 1969 vanuit de Hallen in het hart van Parijs, heeft men Rungis vaak met de bijnaam "De buik van Parijs' opgezadeld. Als het de buik is, dan rommelt die 's ochtends vroeg oorverdovend.

Terwijl in de gigantische vishal de handel begint, wordt de vis nog aangevoerd door razendsnelle, kleine vorkheftrucks. Sommige soorten vis zijn nog maar een paar uur eerder uit het water gehaald, andere hebben er al een reis vanaf de Stille Oceaan op zitten. Hun lot is al beslist, maar waar ze terechtkomen nog niet. Kopers en verkopers leveren hartstochtelijk hun bijdrage aan de kakofonie. Want ondanks alle sophistication waar Rungis zo prat op gaat, is de handel nog steeds een kwestie van luidruchtig loven en bieden. En elkaar verdringen.

Vaak krijgen alleen vaste klanten bepaalde partijen te zien. Zo werden voor de inkoper die ik vergezelde tonijnen onthuld alsof het ging om goud. Deze vis is inderdaad stevig geprijsd, maar biedt dan ook een heel eigen wereld van smaak.

Tonijn met verse munt

Voor 2 personen 2 moten tonijn, elk van circa 200 gram 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt 3 eetlepels gehakte verse munt 1 eetlepel olijfolie 1 kleine ui gesnipperd 1 kleine wortel, geschrapt en julienne gesneden 1 stengel bleekselderij, julienne gesneden 150 gram tomaten, ontveld, ontpit en gehakt 4 eetlepels droge witte wijn zout en versgemalen peper gehakte peterselie, ter garnering

Maak 3 of 4 ondiepe inkepingen in beide moten tonijn. Meng de fijngehakte knoflook met de gehakte munt en stop het mengsel in de inkepingen. Verhit de olijfolie in een magnetronschaal 1 minuut in de magnetron op 100% (650 watt). Leg de moten tonijn in de olie, dek de schaal af en zet hem 3 minuten in de magnetron op 100%. Doe de vis over op een bord. Doe de ui, wortel en bleekselderij in de schaal en leg er het deksel op. Zet de schaal 3 minuten in de magnetron op 100%.

Roer er de tomaten, wijn en wat zout en peper door. Zet de schaal 3 minuten terug in de magnetron op 100%. Leg de tonijn op het bedje groenten en zet de afgedekte schaal nog 3 minuten in de magnetron op 100%. Dien onmiddellijk op.

St. Petersburgse Kerststol

In het recept van afgelopen zaterdag moet in plaats van 20 gram sucade, sultana's en krenten 200 gram worden gebruikt.

    • Kim Maclean