Rechtstreekse lijn vanuit Israel met Arabische landen

TEL AVIV, 10 DEC. Over een week kunnen de Israeliërs rechtstreeks naar 12 Arabische landen bellen. Na een korte proefperiode heeft minister van communicatie Rafael Pinhasi gisteren deze historische beslissing genomen.

Het telefoonverkeer zal slechts van Israel naar de Arabische landen mogelijk zijn en niet in omgekeerde richting. Volgens de woordvoerder van de minister zullen aan het voeren van directe telefoongesprekken uit de Arabische landen met Israel diplomatieke betrekkingen vooraf moeten gaan.

Syrië, Libanon en Irak staan niet op de door de minister gepubliceerde lijst van Arabische landen die vanaf volgende week kunnen worden gebeld. Saoedi-Arabië, de overige Arabische Golfstaten, Marokko, Algerije en beide Jemenitische republieken staan daarentegen wel op de lijst.

Tot dusverre kon vanuit Israel en de bezette gebieden alleen met tussenkomst van een privé-firma via Londen naar de Arabische wereld worden getelefoneerd.

Het Israelische besluit telefoonlijnen naar de Arabische wereld te openen kan worden uitgelegd als een gebaar van goede wil. Palestijnen in de bezette gebieden die familie hebben in de Golfstaten en Saoedi-Arabië hebben het Israelische besluit toegejuicht.

Voor de Israelische handel met de Arabische wereld, via Cyprus en over de bruggen over de rivier de Jordaan, zijn de nieuwe telefoonverbindingen ook van groot belang. Israelische economen schatten dat Israel jaarlijks rond de één miljard dollar aan goederen, groenten en fruit naar de Arabische wereld exporteert.