Omnium verkoopt Franse deelneming

Investeringsmaatschappij Omnium Europe, waarvan de aandelen zijn genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, heeft haar deelneming van 66 procent in de Franse kristalfabrikant Cristalleries Royales de Champagne voor 62,3 miljoen franc (20,6 miljoen gulden) verkocht.

De verkoop behoeft goedkeuring door de Franse autoriteiten.

Eind november maakte Omnium al bekend dat een relatief grote verkoop op stapel stond waardoor de liquiditeitsbehoefte belangrijk zou afnemen zodat kon worden afgezien van een voorgenomen aandelenemissie van 18 miljoen gulden. In plaats daarvan wil Omnium nu 12 miljoen gulden 8 procent in aandelen converteerbare obligaties uitgeven met een conversieprijs van 12,00 gulden per aandeel. De aandeelhouders van Omnium moeten op korte termijn bijeenkomen om hun goedkeuring te hechten aan de uitgifte.

Omnium Europe boekte in de op 30 april afgelopen eerste helft van het boekjaar 1990-91 een verlies van bijna 10 miljoen gulden. Cristalleries Royales de Champagne is een winstgevende onderneming met dit jaar ongeveer 64 miljoen franc (21 miljoen gulden) omzet.