Na elf jaar weer Nederlander als coach van honkbalteam

HAARLEM, 10 DEC. Jan Dick Leurs gaat praten met spelers die bedankt hebben voor het Nederlands honkbalteam. De bondscoach, die gisteren zijn contract met de KNBSB voor een seizoen officieel bekrachtigde, is de eerste Nederlander op die post sinds 1980.

Leurs, 44 jaar, ooit pitcher, coach sinds 1981, had altijd al geroepen dat een Hollander net zo goed als een Amerikaan de nationale ploeg zou kunnen leiden. Toch was hij verbaasd toen KNBSB-bestuurder Frans van Aalen hem ruim twee weken geleden vroeg. Desondanks had hij niet meer dan vijf minuten bedenktijd nodig.

De indiensttreding van Leurs beëindigt een decennium waarin de voorkeur werd gegeven aan Amerikaanse coaches. Na een minder succesvol optreden van Hamilton Richardson (1980) fungeerden achtereenvolgens Jim Stoeckel, Harvey Shapiro, Pat Murphy, Tom Petroff en opnieuw Stoeckel als technisch leider. De serie kansloze nederlagen tijdens de Europese titelstrijd in en tegen Italië vormde aanleiding tot een koerswijziging.

Leurs beschouwt zich als een echte toernooicoach: “het schaken en het op de juiste momenten wisselen van pitchers”. Jong talent laat hij eventueel buiten de groep, ten gunste van de routinier in vorm. Daarom wil Leurs gaan praten met routiniers als Gerlach Halderman, Marcel Joost en Frank Bos. “Ik vind het vreemd dat zij hebben bedankt. Zij moeten het weer leuk vinden om voor het Nederlands team te spelen.”

De nieuwe bondscoach zal binnenkort twee assistenten kiezen. Het ligt voor de hand dat Leo Naaktgeboren, die zijn assistent was bij Nicols, in 1992 in de dug-out bij Oranje kan plaatsnemen. Als coach veroverde Leurs met Haarlem Nicols zes keer de landstitel, een keer (in 1990) werd Nicols onder zijn leiding winnaar van de Europese beker. Drie keer werd Leurs onderscheiden met de Coach of the Year Award.

Twee keer eerder was Leurs direct betrokken bij de coaching van het Nederlands team. Dat was in 1980 als pitcherscoach onder manager Richarsson. Onder leiding van Harvey Shapiro was hij in 1984 werperscoach tijdens de Haarlemse honkbalweek.