Muntmeester: uitspraak koningin revolutionair

DEN HAAG, 10 DEC. “Ik ben heel blij dat koningin Beatrix bereid is haar hoofd te offeren. Dat brengt de invoering van één Europese munt weer een stapje dichterbij.” De muntmeester van het Koninkrijk der Nederlanden, drs. Chris van Draanen, regeert enthousiast op de lunchtoespraak van koningin Beatrix in het kasteel Neercanne.

De koningin zei gisteren tegen de EG-regeringsleiders dat zij er geen bezwaar tegen zal maken als door invoering van één munt in de EG de gulden met haar beeldenaar zal verdwijnen. In haar welkomswoord zei Beatrix dat zij “graag persoonlijk wil bijdragen door geen bezwaar te maken wanneer ik mijn hoofd op onze munt zal moeten offeren voor een ecu”.

Met haar statement lijkt koningin Beatrix via de regeringsleiders in Maastricht haar Britse collega Elisabeth II te kapittelen. De Britse minister van financiën, Lamont, heeft laten weten dat Groot-Brittannië vasthoudt aan een betaalmiddel met Her Majesty's beeldenaar. Maar vooralsnog zijn de Britten tegen één Europese munt.

De muntmeesters uit de EG-lidstaten zijn vorige maand in Madrid bijeengeweest om over de “produktieperikelen” van de ecu te praten. “Op het moment van invoering telt de EG ongeveer 340 miljoen inwoners”, rekent Rijksmuntmeester Van Draanen voor. “Op dit moment bezit de inwoner van de EG gemiddeld 150 munten. In totaal moeten de muntmeesters dus ruim 50 miljard ecu's slaan; daar hebben we een periode van vijf jaar voor uit getrokken.”

Over het materiaal en de beeldenaar zijn de muntmeesters het nog niet eens kunnen worden. “Dat is een zaak van de politiek, maar wij koken het voor”, zegt Van Draanen. België, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje willen niet graag hun vorst(in) “offeren”. De uitspraak van koningin Beatrix is dus als “revolutionair” te duiden, aldus Van Draanen.