Ministers: in '93 geld voor politie

DEN HAAG, 10 DEC. De ministers Hirsch Ballin (justitie) en Dales (binnenlandse zaken) zullen in 1993 meer geld uittrekken voor politie en justitie. De beide bewindslieden hebben gisteren in de Tweede Kamer toegezegd hierover in het komend voorjaar voorstellen te doen. Hoe groot de uitbreiding zal zijn, wilden de ministers nog niet zeggen.

In een motie hadden PvdA-afgevaardigde Stoffelen en zijn coalitie-genoot Van der Heijden gevraagd om “een beduidende verhoging van de politiesterkte”. Stoffelen wil ten minste achthonderd politiemensen extra en vijfhonderd extra controleurs in het openbaar vervoer.

De oppositiepartijen hebben de afgelopen jaren bij elk debat over de politie om uitbreiding van de politiesterkte gevraagd. Telkens was het antwoord van de regering dat daarvoor geen geld is. Vorige week werd echter in een debat over de tabaksaccijnzen besloten tot een extra verhoging van de accijnzen op shag (van ƒ 1,15 tot ƒ 1,50) waaruit de extra politie kan worden gefinancierd. Omdat het ministerie van financiën evenwel tegenstander is van zo'n directe koppeling, heette het gisteren formeel dat de extra politiemensen worden betaald uit algemene middelen.

VVD-afgevaardigde Dijkstal reageerde verontwaardigd op de plotselinge omslag van de regeringspartijen, vooral ook omdat Stoffelen zeer tegen de Kamergebruiken in de eerste termijn van het debat reeds kwam met een motie over de verhoging van de politiesterkte. “Een schaamteloze vertoning”, aldus Dijkstal. Waarop Stoffelen gepikeerd riposteerde dat niet hij maar Dijkstal “schaamteloos” was, omdat de PvdA als oppositiepartij in het verleden vele malen heeft gevraagd om meer politie maar altijd tegen een veto opliep van de VVD die toen nog in de regering zat.

Overigens hield Hirsch Ballin met zijn toezegging een slag om de arm. Hij wil alleen verruiming van de politiesterkte als ook de strafvervolging, de berechting en de tenuitvoerlegging van vonnissen worden versterkt.