Larin goed alternatief voor Shicoff

Voorstelling: Luisa Miller van G. Verdi door de Ned. Opera. met o.a. Sergej Larin als Rodolfo. Regie: Werner Schröter. Gezien: 9-12 Muziektheater Amsterdam. Herhalingen: t-m 29-12.

Soms lijkt Amsterdam wat opera betreft wel een wereldstad. De opmerkelijk goed gezongen voorstelling van Verdi's Luisa Miller, die verleden week maandag in het Muziektheater in première ging, haalde de voorpagina van de Franse krant Le Monde en werd omschreven als "flamboyant', "superbe' en "een triomf'. Ook wisselingen in de zangersbezetting komt men in de grote operahuizen vaker tegen dan hier. Omdat hij zijn stem wil sparen wordt de fameuze Amerikaan Neil Shicoff in een aantal voorstellingen vervangen door de Letse tenor Sergej Larin, wiens roem in dezelfde richting gaat als die van Shicoff.

Larin, die optreedt in Wenen, Londen, Milaan (de titelrol in Verdi's Don Carlo in de Scala), München, Bologna en San Francisco, bleek gisteravond, bij zijn eerste optreden in Amsterdam, een waardig alternatief voor Shicoff. Diens indrukwekkende volume haalt hij niet, maar Larin is begiftigd met een gemakkelijk aansprekend lyrisch timbre dat prettiger aandoet dan het nogal pregnante stemgeluid van Shicoff. Larin geeft acterend wat gemakkelijker gestalte aan de warrige waanzin waaraan hij in de rol van Rodolfo ten prooi is. Maar passie, pathos en inzet zijn bij hem een fractie minder dan bij Shicoff, zodat de slotscène net iets minder overweldigend was dan bij de première. Alle voorstellingen zijn officieel uitverkocht, maar aan de avondkassa zijn er nog kaarten.

    • Kasper Jansen