Koning Boudewijn wijst kabinetsformateur aan

BRUSSEL, 10 DEC. Guy Verhofstadt, voorzitter van de Vlaamse liberale Partij Voor Vrijheid en Vooruitgang (PVV), is door koning Boudewijn aangewezen als formateur van een nieuwe Belgische regering. Als hij erin slaagt een einde te maken aan de politieke impasse die sinds de verrassende uitslag van de verkiezingen van twee weken geleden in België heerst, kan dit het einde van het bijna twaalfjarige premierschap van de christen-democratische premier Martens betekenen.

De vorming van een coalitie-regering kan in België weken, zoniet maanden duren. Belgische kranten speculeerden de afgelopen dagen voorzichtig over een coalitie tussen de liberalen en de socialisten, samen met eventueel de groene partijen of de gematigde Vlaamse nationalistische Volksunie. Deze laatste liet maandag echter weten niet deel te willen nemen aan een nieuwe regering.

De verkiezing van de liberale Verhofstadt (38) tot formateur betekent overigens in de complexe Belgische politieke verhoudingen niet automatisch dat hij ook de nieuwe premier wordt. De liberalen zijn sinds 1988 in de oppositie, toen de centrum-linkse coalitie werd gevormd, die in oktober van dit jaar ten val kwam door een hoog opgelopen ruzie tussen de Walen en de Vlamingen. In hun verkiezingsprogramma beloofden de Vlaamssprekende liberalen het mes te zetten in het begrotingstekort en de hoge belastingen. Zij hebben nu 26 zetels in het parlement. De Franssprekende liberalen bezetten 20 zetels. Een nieuwe regering heeft een tweederde meerderheid nodig in het 212 zetels tellende parlement, om er constitutionele hervormingen door te krijgen. Verhofstadt was van 1985 tot 1988 vice-premier en minister van financiën.

Bij de verkiezingen van 24 november verloor de zittende coalitie van Waalse en Vlaamse christen-democraten, Vlaamse en Waalse socialisten en de Volksunie, terwijl in het bijzonder de Groenen en het extreem-rechtse Vlaamse Blok wonnen. (Reuter, AFP)